پیش بینی بارش ماهانه با استفاده از الگوهای پیوند از دور و شبکه عصبی مصنوعی (مطالعه موردی: حوزه فلات مرکزی ایران)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله فیزیک زمین و فضا، دوره: 43، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JESPHYS-43-2_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 82
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Hoda Ghasemiyeh

استادیار، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه کاشان، کاشان، ایران

ommolbanin bazrafshan

استادیار، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران

Kobra Bakhshayesh manesh

کارشناس ارشد آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه کاشان، کاشان، ایران

چکیده

تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر شاخص های پیوند از دور بر رخداد بارش ماهانه و پیش بینی بارندگی در حوزه آبخیز فلات مرکزی ایران با استفاده از مدل شبکه عصبی مصنوعی چندگامی مستقیم (DMSNN) با پارامترهای مذکور است. براین مبنا مقادیر بارش طی دوره مشترک آماری ۱۹۸۱-۲۰۱۴ در ۲۰ ایستگاه سینوپتیک منطقه مورد مطالعه انتخاب شد، به طوری که دوره آماری ۱۹۸۱- ۲۰۰۴ برای توسعه مدل و سال های ۲۰۰۴-۲۰۱۴ جهت صحت سنجی مدل به منظور پیش بینی شش ماه آینده در مقیاس ماهانه استفاده شد. جهت بررسی میزان دقت مدل، مقادیر مشاهده ای و پیش بینی شده بارندگی با استفاده از آزمون های Z و F مقایسه شدند و به منظور بررسی کارایی مدل، معیارهای R۲، RMSE و MAE استفاده شدند. نتایج نشان دهنده تاثیر قوی شاخص MEI و SOI بر بارش منطقه است. نتایج مدل DMSNN نشان داد که بالاترین کارایی طی یک ماه آینده به بخش جنوبی فلات مرکزی با ضریب همبستگی ۸۱/۰ و ضعیف ترین نتایج به غرب حوزه با ضریب همبستگی ۴/۰ مربوط است. براساس نتایج به دست آمده، شبکه عصبی مصنوعی ابزار مفیدی برای پیش بینی بارش ماهانه و برنامه ریزی مدیریت منابع آب طی شش ماه آتی خواهد بود.

کلیدواژه ها

الگوهای پیوند از دور, بارندگی, حوضه فلات مرکزی, شبکه عصبی چندگامی مستقیم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.