بررسی کارآیی روش ردیابی پرتو سه بعدی در کاهش اثر لایه وردسپهر در تعیین موقعیت مطلق دقیق

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله فیزیک زمین و فضا، دوره: 44، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JESPHYS-44-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 55
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Saeid Haji Aghajany

دانشجوی دکتری، دانشکده مهندسی نقشه برداری، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران

Yazdan Amerian

استادیار، دانشکده مهندسی نقشه برداری، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران

چکیده

در این مقاله به بررسی میزان کارآیی روش نوین ردیابی پرتو سه بعدی (۳D Ray tracing) در تصحیح اثر وردسپهر (Troposphere) در تعیین موقعیت مطلق دقیق با استفاده از سیستم­های تعیین موقعیت جهانی (Global Positioning System: GPS) پرداخته شده است. بدین منظور با انتخاب دو ایستگاه تبریز و ابرکوه در کشور ایران و استفاده از داده­های هواشناسی ERA-Interim و مشاهدات فاز (Phase) و کد  (Code) ایستگاه­های GPS، تصحیحات وردسپهری با استفاده از روش ردیابی پرتو سه بعدی، ردیابی پرتو دو بعدی (۲D Ray tracing) و مدل سستامینن (Saastamoinen) محاسبه شد. در ادامه تصحیحات وردسپهری به دست آمده از روش­های فوق بر مشاهدات GPS اعمال شده و تعیین موقعیت در این سه حالت انجام گرفت. یک بار نیز با استفاده از نرم­افزار Bernese موقعیت دو ایستگاه ابرکوه و تبریز با مجهول در نظر گرفتن تاخیر مربوط به لایه وردسپهر تعیین شد. معیار قرار دادن موقعیت محاسبه شده از نرم­افزار Bernese و مقایسه آن با موقعیت به دست آمده از سه روش فوق، نشان دهنده این است که موقعیت به دست آمده از روش ردیابی پرتو سه بعدی در ایستگاه تبریز به اندازه ۰۱۷/۰ متر دقیق تر از موقعیت به دست آمده از روش ردیابی پرتو دو بعدی است و همچنین ۰۴۹/۰ متر دقیق تر از موقعیت به دست آمده در حالت استفاده از مدل سستامینن می­باشد. در عین حال در ایستگاه ابرکوه نتایج سه روش تفاوت چندانی ندارند. این موضوع را می­توان به تغییرات و اندازه بیشتر بخارآب در ایستگاه تبریز و در نتیجه اهمیت استفاده از روش­های نوین و دقیق تصحیح خطای وردسپهری در این گونه مناطق نسبت داد.

کلیدواژه ها

بخارآب, تعیین موقعیت مطلق, ردیابی پرتو, وردسپهر, ERA-Interim

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.