تعیین دور و عمق مناسب آبیاری کلزا به روش تشت تبخیر در استان بوشهر

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 42، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-42-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 46
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرداد نوروزی

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر

مختار زلفی باوریانی

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر

چکیده

تحقیق حاضر به منظور تعیین دور و عمق مناسب آبیاری کلزا در استان بوشهر انجام گردید. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و چهار تیمار دور آبیاری بر اساس ۵۰، ۷۰، ۹۰، ۱۱۰ میلی متر تبخیر از تشت تبخیر کلاس A طی دو سال زراعی (۸۱-۱۳۸۰) و (۸۲-۱۳۸۱) در مرکز تحقیقات کشاورزی استان بوشهر با شرایط آب و هوایی خشک و نیمه خشک اجراء گردید. طبق نتایج بدست آمده با افزایش فواصل آبیاری ، عملکرد دانه، عملکرد روغن و کارایی مصرف آب کاهش پیدا کرد اما درصد روغن دانه تغییرات معنی داری پیدا نکرد. دورهای آبیاری متناسب با ۵۰ و ۷۰ میلی متر تبخیر تجمعی از تشت از لحاظ تاثیر بر عملکرد دانه، عملکرد روغن و کارایی مصرف آب تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشتند. از آنجا که دور آبیاری بر اساس ۷۰ میلی متر به دلیل مصرف کمتر آب و تعداد آبیاری کمتر بر تیمار ۵۰ میلی متر ارجحیت دارد، لذا برای حصول حدود ۲/۱ تن در هکتار دانه کلزا و ۵۴۵ کیلوگرم در هکتار روغن کلزا و کارایی مصرف آب ۱/۲ کیلوگرم بر مترمکعب در شرایط آب و هوایی استان بوشهر، تیمار ۷۰ میلی متر تبخیر از تشت تبخیر کلاس A به عنوان دور آبیاری مناسب کلزا توصیه گردید. کل آب مصرفی کلزا در طول فصل رشد شامل (آب آبیاری و باران موثر) ۵۶۱ میلی متر بود. لذا برای آبیاری کلزا با فرض ناچیز بودن بارندگی در طول فصل رشد حداقل ۱۰ نوبت آبیاری به فواصل ۱۰ تا ۲۰ روز و در هر وعده ۵۰ میلی متر آب لازم است.

کلیدواژه ها

., Canola, evaporation pan, Irrigation scheduling, yield

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.