کاربرد روش انگشت نگاری چندپارامتری به منظور منشایابی رسوبات،مطالعه موردی:غرب استان گیلان

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 43، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-43-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 111
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام علیدوست

دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه گیلان

حسین اسدی

استادیار، دانشگاه گیلان

نجات پیرولی بیرانوند

عضو هیات علمی پژوهشکده تحقیقات کشاورزی، پزشکی و صنعتی کرج

سیدعلی موسوی

مربی دانشگاه گیلان

لیلا بلوری

عضو هیات علمی پژوهشکده تحقیقات کشاورزی، پزشکی و صنعتی کرج

چکیده

اجرای بهینه استراتژی­های حفاظت خاک و کنترل فرسایش، مستلزم شناسایی مناطق رسوب­خیز و مستعد فرسایش است. یکی از روش­های تعیین و اولویت­بندی مناطق نیازمند به عملیات حفاظتی، روش انگشت­نگاری یا منشایابی چندپارامتری رسوبات است.در پژوهش حاضر، از روش منشایابی چندگانه کمی به منظور تعیین منابع عمده رسوب در حوضه ناو واقع در غرب استان گیلان، استفاده شد. بر اساساین روش،ترکیب مناسبی از عناصر ژئوشیمیایی، سزیم ۱۳۷، کربن آلی، نیتروژن و فسفر، برای تفکیک انواع کاربری­ها مورد استفاده قرار گرفت. به­کارگیری مدل چندمتغیره کمی نشان داد که میانگین سهم هر یک از کاربری­هاشامل دیواره خندق، مراتع تخریب شده، مراتع دارای پوشش و جنگل در تولید رسوب، به ترتیب برابر ۹۲، ۵/۶، ۱ و ۵/۰ درصد است. خطای نسبی مدل برای برآورد سهم انواع کاربری­ها به طور میانگین برابر ۹۸/۰ به دست آمد که نشان­دهنده صحت و کارایی زیاد مدل بود.مشاهدات صحرایی نتایج پژوهش را تایید کرد.

کلیدواژه ها

تحلیل تشخیص, ردیاب, فرسایش خاک, منابع رسوب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.