اصلاح خاک های متورم شونده به روش الکترواسمزی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 44، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-44-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 76
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محمد علی زمردیان

دانشیار بخش مهندسی آب دانشگاه شیراز

خلیل خرد

کارشناس ارشد ژئوتکنیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد استهبان

چکیده

یکی از مشکلات اجرایی بسیار مهم در ساخت کانال های آبیاری وجود انواع خاک های مسئله دار در ساختگاه کانال هاست. اگر مطالعات لازم ژئوتکنیکی بر خاک بستر کانال انجام نپذیرد، خرابی های گسترده ای پدید خواهد آمد. از انواع خاک های مسئله دار متداول خاک های متورم شونده است. یکی از روش های نوین تقویت و اصلاح خاک های محل بهسازی الکترواسمزی است. در این تحقیق نمونه خاک با پتانسیل تورم پذیری بالا تهیه و در دستگاه نیمه صحرایی متراکم گردید و تاثیر فرایند الکترواسمزی در زمان های اصلاحی ۱ و ۲ و ۷ و ۲۸ روزه با ولتاژ مستقیم (DC) تحت اختلاف پتانسیل های ۱۲ و ۲۴ و ۴۸ ولت بررسی شد. نتایج مطالعات نشان داد استفاده از روش الکترواسمزی برای اصلاح خاک سبب کاهش پتانسیل تورم پذیری خاک در اطراف قطب مثبت (آند) بین ۵۱ تا ۸۵ درصد می شود. نتایج آزمایش های شیمیایی از کاهش ۲۷ تا ۴۶ درصدی PH در حوالی آند حکایت دارد. بهبود مشخصات فیزیکی و مکانیکی خاک، نظیر افزایش مقاومت فشاری تقریبا تا ۸ برابر بیشتر از مقاومت فشاری نمونه اولیه، از دیگر نتایج این تحقیق بود که باعث افزایش مقاومت فشاری خاک بستر کانال های آبیاری بهسازی شده با الکترواسمزی می شود و این امر می تواند به ایمنی و پایداری بیشتر کانال ها کمک کند.

کلیدواژه ها

الکترواسمزی, بهسازی, پتانسیل تورم, خاک های متورم شونده, مقاومت فشاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.