بررسی فرایندهای فرسایش بارانی در خاکدانهها تحت شرایط آزمایشگاهی در خاکهای آهکی شمال غرب زنجان
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 45، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-45-1_010
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 157
نویسندگان
دانشیار گروه خاک شناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه خاک شناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان
دانشیار گروه خاک شناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان
چکیده
فرایندهای فرسایش بارانی در کنار ویژگیهای باران تحت تاثیر مقاومت خاکدانهها نیز قرار میگیرند. این پژوهش به منظور بررسی حساسیت خاکدانهها در خاکهای با بافت مختلف به فرایندهای فرسایش بارانی انجام گرفت. آزمایش در ۳۰ نمونه خاک با چهار گروه بافتی و با تکرارهای متفاوت انجام شد. برای این منظور ۹۰ جعبه محتوی خاکدانههای ۶ تا ۸ میلیمتر تهیه و به مدت ۳۰ دقیقه زیر دستگاه شبیهساز باران قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تفاوتی معنادار بین بافتهای مختلف از نظر میزان تخریب خاکدانه (P< ۰/۰۰۱)، تراکم خاک (P< ۰/۰۰۱) و پاشمان ذرات (P< ۰/۰۱) وجود دارد. بیشترین تخریب خاکدانه در خاکهای شنلومی و بیشترین تراکم خاک و پاشمان در خاکهای لومرسی مشاهده شد. تخریب خاکدانه تحت تاثیر منفی درصد ذرات سیلت (۰/۰۱-۰/۶۳, P< = r) و رس (۰/۰۱-۰/۷۰, P< = r) قرار گرفت. با وجود این، تراکم خاک و پاشمان به شدت تحت تاثیر درصد ذرات سیلت و رس افزایش یافت. چگونگی تاثیر ذرات شن بر فرایندهای فرسایش بارانی برخلاف ذرات (سیلت و رس) دیگر بود.کلیدواژه ها
پاشمان ذرات خاک, تخریب خاکدانه, تراکم خاک, فرسایش بارانیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.