کاربرد مدل سازی معکوس در برآورد ضرایب نفوذپذیری و زبری در آبیاری جویچهای معمولی و یک درمیان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 45، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-45-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 50
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر صداقت دوست

دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی گروه مهندسی آبیاری و آبادانی دانشگاه تهران

حامد ابراهیمیان

استادیار گروه مهندسی آبیاری و آبادانی دانشگاه تهران

چکیده

هدف این پژوهش برآورد ضرایب نفوذپذیری و زبری در آبیاری جویچهای با استفاده از مدلسازی معکوس، به عنوان روشی غیر مستقیم، است. بدین منظور، از مدل شبیه سازی آبیاری سطحی در مدلسازی معکوس استفاده شد. از الگوریتم ژنتیک و هفت تابع هدف، که شامل کمینه کردن اختلاف مقادیر اندازهگیری و شبیهسازی شده زمان پیش روی و زمان پس روی و حجم کل رواناب و ترکیبی از آن ها بود، برای تعیین مقادیر بهینه ضرایب نفوذپذیری و زبری استفاده شد. نتایج نشان داد تابع هدفی که توانست اختلاف مقادیر شبیهسازی و اندازهگیری شده همه پارامترها را به صورت هم زمان کمینه کند ضرایب نفوذپذیری و زبری را با دقت بالایی تخمین زد. درصد خطای نسبی در برآورد زمان پیش روی، زمان پس روی، و دبی رواناب در روش مدل سازی معکوس به ترتیب در محدوده ۳/۱ ۵/۱، ۴/۳ ۱/۴، و ۴/۰ ۵/۱۲ و در روش الیوت و واکر به ترتیب در محدوده ۷/۱۸ ۶/۲۶، ۴/۳ ۷/۳، و ۵/۱۲ ۰/۱۳ برای دو روش آبیاری جویچه ای معمولی و یک درمیان به دست آمد.

کلیدواژه ها

آبیاری سطحی, الگوریتم بهینه سازی, زبری مانینگ, مدل شبیه سازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.