بررسی کانی شناسی، دگرسانی و ژنز کانسار آهن سنگان خراسان در ناحیه دردوی

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: شانزدهمین همایش بلور شناسی و کانی شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: SCMI16_185
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1853
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا کیان پور

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال

احمد خاکزاد

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال

چکیده

کانسار سنگ آهن سنگان در فاصله 308 کیلومتری جنوب شرقی مشهد و 18 کیلومتری شمال شرقی سنگان در استان خراسان رضوی قرار دارد . این کانسار شامل آنومالی های غربی ، مرکزی، شرقی می باشد و درزون ساختاری شرق ایران قراردارد. کانسار ناحیه دردوی در آنومالی های مرکزی قراردارد. سنگ شناسی منطقه دردوی بطورعمده شامل سنگ های رسوبی، دگرگونی و آذرین می باشد که ازمهترین آنها می توان به شیل ها و سیلتستون ها ، کربنات ها و آهک ها، خانواده گرانیت ها ، توف ها، اسلیت ، هورنفلس ، مرمر، و ... را نام برد . ازدیدگاه چینه شناسی قدیمی ترین رسوبات متعلق به دوره پرکامبرین و جوانترین سنگ ها و رسوبات متعلق به نهشته های آبرفتی دوران چهارم می باشد . ساختار اصلی منطقه را چین خوردگی ها و شکستگی ها تشکیل می دهد . این شکستگی ها مناسب ترین گذرگاه برای عبور محلول های کانه دار ازژفا به سمت بالا می باشد .کانی شناسی کانسار آهن دردوی نسبتاً ساده است و مهمترین کانه این کانسار مگنتیت می باشد که کانه هائی نظیر پیریت، مارکاسیت، هماتیت، گوتیت و... آن ها را همراهی می کند . کوارتز، کلسیت و دولومیت مهمترین باطله ها و آپاتیت ناخالصی های این کانسار را تشکیل می دهد. بافت چیره دراین کانسار بافت مارتیتیزاسیون martitization است درجه مارتیتیزاسیون و درصد کانی های سولفوری با افزایش عمق تغییر می کند بطوریکه هرچه به اعماق می رویم کانی های سولفوری زیاد و مارتیتیزاسیون محو می شود . ازبافت های دیگر می توان به بافت های پورفیری، نماتوبلاست و ... اشاره کرد . کلیه اشکال ، بافت ها و مشخصات کانی های موجود در منطقه پیدایش کانسنگ براثر فرآیند اسکارن زایی را ثابت می کند. این اسکارن زائی با روند شمال غرب – جنوب شرق ، براثرنفوذ گرانیت های سرنوسر و برمانی درداخل آهک ها ایجاد شده است. دگرسانی ها در این کانسار با گسترش و شدت نسبتاً زیاد شامل پروپیلیتیک ، فیلیک، آرژیلیک، اسکارنی، پیریتی، گوتیتی، اپیدوتی، لیمونیتی، و درنهایت سیلیسی می باشد که دراین میان پروپیلیتیک، آرژیلیک و فیلیک درتشکیل ذخیره اهمیت بیشتری دارند.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.