بررسی جذب کادمیوم توسط اسید هیومیک استخراج شده از خاک و کود هیومیکی بخش دوم: اثر قدرت یونی بر جذب کادمیوم و برازش مدل های مختلف بر ایزوترم های جذبی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 45، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-45-2_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 61
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا ملاعلی عباسیان

دانشجوی دکتری پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

حسن توفیقی

دانشیار پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

چکیده

در این تحقیق اثر قدرت یونی در جذب کادمیوم توسط دو نوع اسید هیومیک مختلف (اسید هیومیک های استخراج شده از افق سطحی خاک جنگل های سوزنی برگ شمال ایران و اسید هیومیک کودی تجارتی) بررسی شد. نتایج نشان داد با افزایش قدرت یونی جذب کادمیوم در هر دو نوع اسید هیومیک در pHهای مطالعه شده (۶/۸، ۷، ۵) کاهش می یابد. با این حال، اثر قدرت یونی در جذب با افزایش pH تمایل به کاهش نشان داد. اثر قدرت یونی در جذب را می توان به یک یا ترکیبی از عوامل مختلف زیر نسبت داد: ۱. افزایش قدرت یونی باعث افزایش رقابت یون رقابت کننده (Ca۲+) و کادمیوم می شود؛ ۲. افزایش قدرت یونی ثابت پایداری کمپلکس سطحی کادمیوم را کاهش می دهد؛ ۳. افزایش قدرت یونی منجر به متراکم شدن یا فلوکولیشن اسید هیومیک می شود؛ ۴. افزایش قدرت یونی می تواند باعث کاهش رسوب احتمالی کادمیوم در فصل مشترک دو فاز مایع و جامد شود. یافته های این پژوهش نشان داد اثر قدرت یونی در کاهش جذب کادمیوم در اسید هیومیک کودی بیشتر است؛ که می توان آن را به بالابودن مقادیر اسیدیتی کل و گروه های فنلی در اسید هیومیک خاکی نسبت داد. در این تحقیق، برای توصیف داده های جذب کادمیوم، از معادله های فرندلیچ و لنگموئیر یک مکانی و دومکانی استفاده شد. نتایج بیانگر آن است که معادله فرندلیچ در هر دو نوع اسید هیومیک خاکی و کودی به خوبی بر داده ها برازش می یابد. شکل خطی مدل لنگموئیر یک مکانی به خوبی بر همه داده های حاصل برازش نیافت. عدم برازش این مدل می تواند دلیلی بر ناهمگنی در مکان های جذبی اسید هیومیک باشد. به همین منظور، مدل دومکانی لنگموئیر به کار رفت و برای به دست آوردن پارامترهای مدل مذکور از دو روش مختلف استفاده شد.

کلیدواژه ها

معادله دومکانی لنگموئیر, معادله فرندلیچ, معادله لنگموئیر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.