بررسی شرایط فیزیکی تشکیل بلورهای پلاژیوکلاز با استفاده از پراکندگی اندازه بلور در میگماتیت های مافیک شمال شرق تکاب

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه زمین شناسی اقتصادی، دوره: 15، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ECONG-15-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 65
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هاله قربانی

دکتری، گروه علوم زمین، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

رباب حاجی علی اوغلی

دانشیار، گروه علوم زمین، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

محسن موذن

استاد، گروه علوم زمین، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران؛ استاد، گروه علوم زمین و محیطی، دانشگاه آسیای مرکزی، خاروغ، تاجیکستان

چکیده

مجموعه زنجان- تکاب یک کمربند دگرگونی با روند NW-SE و شامل گنایس­، آمفیبولیت­ و آمفیبولیت­ گنایسی، متاگرانیت­ های قدیمی، شیست ­های پلیتی به همراه میگماتیت ­ها و متاافیولیت­ هاست. میگماتیت­ های مافیک تکاب بر اساس شواهد صحرایی و درجه ذوب بخشی به دو گروه اصلی متاتکسیت با ساختارهای لکه ­ای یا لخته ­ای، افتالمیتیک، دیکتیونیتیک، آگماتیک، استروماتیک و دیاتکسیت با ساختارهای شولن، پتیگماتیک، چین ­خورده، استیکتولیتیک، فلبیتیک یا رگه ­ای، شلیرن، نبولیتیک یا ابری شکل تقسیم شده اند. این میگماتیت­ ها از تناوب بخش مزوسومی با بافت پورفیروبلاستیک، زینوبلاستیک، گرانوبلاستیک و نماتوبلاستیک و کانی­ های اصلی پلاژیوکلاز، هورنبلند، بیوتیت، بخش ملانوسومی با بافت نماتوبلاستیک، زینوبلاستیک، گرانوبلاستیک و جهت ­دار و کانی­ های اصلی هورنبلند،­ پلاژیوکلاز و بخش لوکوسومی با بافت دانه ای، سیمپلکتیت و میرمکیتی و کانی ­های اصلی پلاژیوکلاز، کوارتز، فلدسپار پتاسیم، تیتانیت، هورنبلند و بیوتیت تشکیل شده اند. بررسی شکل نمودارهای پراکندگی اندازه بلور بیانگر شرایط فیزیکی و فرایندهای سنگ شناختی موثر در سنگ ­های مورد بررسی است. برای بررسی این فرایندها، بلورهای پلاژیوکلاز در ۴ نمونه لوکوسومی به کمک نرم افزارهای Jmicro vision و CSD Corrections آنالیز کمی شدند و سپس نتایج به دست آمده از آنالیز نمونه ­های مختلف لوکوسومی با هم مقایسه شدند. نمودارهای پراکندگی اندازه بلور، بلورهای پلاژیوکلاز دو مرحله رشد با سرعت ­های متفاوت را در نمونه ­های مورد بررسی نشان می ­دهد؛ به طوری که بلورهای درشت ­تر (بخش انتهایی نمودار خمیده سمت راست) به مذابی تعلق دارند که در اعماق بیشتر و یا در محیطی آرام تر سرد شده اند؛ ولی بخش ابتدایی نمودار در سمت چپ، در مناطق سطحی ­تر و با سرعت زیادتری متبلور شده است.

کلیدواژه ها

پراکندگی اندازه بلور, پلاژیوکلاز, شمال شرق تکاب, لوکوسوم, میگماتیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.