منطقه بندی کانسنگ، زمین شیمی و الگوی رخداد کانه زایی آهن در توالی آتشفشانی- رسوبی هرمز، جزیره لارک، جنوب بندرعباس

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه زمین شناسی اقتصادی، دوره: 15، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ECONG-15-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 281
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یوسف علیزاده فرد

کارشناسی ارشد، دانشکده علوم زمین، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران

فردین موسیوند

دانشیار، دانشکده علوم زمین، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران

چکیده

کانه­ زایی آهن در جزیره لارک در ۳۰ کیلومتری جنوب بندرعباس، در خلیج فارس و در پهنه ساختاری زاگرس چین خورده رخ داده است. از لحاظ توالی سنگ چینه ­ای، این جزیره به طور عمده متشکل از سری آتشفشانی- رسوبی هرمز به سن نئوپروتروزوئیک پسین بوده که شامل گدازه ­ها و توف ریولیتی، شیل، توف و رسوبات تبخیری است. کانه ­زایی آهن در افق چینه ­شناسی خاص در داخل توالی آتشفشانی- رسوبی رخ داده است. پیکره ­های معدنی از پایین به بالا، دارای چهار نوع کانسنگ رگه- رگچه ­ای، برشی، توده ­ای و نواری هستند. کانسنگ آهن به طور عمده حاوی کانی ­های اولیه اولیژیست و مگنتیت، و کانی های ثانویه هماتیت و گوتیت بوده و کانی­ های کوارتز، انیدریت، آپاتیت و کلسیت کانی­ های اصلی باطله را تشکیل می ­دهند. مهم ­ترین دگرسانی­ های سنگ دیواره در این منطقه شامل دگرسانی سیلیسی-­ سریسیتی، کربناتی، کلریتی و آرژیلیک هستند. بر اساس بررسی های زمین ­شیمیایی، نمونه ­های به دست آمده از کانسنگ آهن در نمودار Fe/Ti در مقابل Al/ (Al+Fe+Mn+Na+K+Ca) و نمودار Mg در مقابل V/Ti در محدوده سازند آهن نواری (BIF) قرار می گیرند. با توجه به ماهیت آتشفشانی- رسوبی توالی سنگ میزبان، رخساره ­های کانسنگی، بافت و ساخت و کانی­ شناسی، دگرسانی و ویژگی­ های زمین شیمیایی، کانه ­زایی آهن در جزیره لارک بیشترین شباهت را با کانسارهای BIF نوع آلگوما نشان می ­دهد.

کلیدواژه ها

آتشفشانی- رسوبی, سازند آهن نواری, آلگوما, هرمز, جزیره لارک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.