ارزیابی پایش خشکسالی با رویکرد احتمالاتی و شاخص ترکیبی عملکرد مخزن (MSUI)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 46، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-46-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 168
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صبا خواجه

دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی دانشگاه اراک

شهلا پایمزد

استادیار گروه مهندسی آب دانشگاه اراک

مه نوش مقدسی

استادیار گروه مهندسی آب دانشگاه اراک

چکیده

سیستمهای پایش از مقدمات لازم در طرحهای مقابله با خشکسالی اند. تعیین شاخص مناسب یکی از اجزای سیستمهای پایش است. در این تحقیق دو روش رویکرد احتمالاتی و شاخص پایداری اصلاح شده ((MSUI برای پایش دوره خشکسالی ۱۳۷۷ ۱۳۸۰ در سیستم منابع آب زایندهرود ارزیابی و مقایسه شد. بدین منظور ابتدا، از بین شاخصهای ترکیبی عملکرد مخزن، شاخص پایداری اصلاح شده برای منطقه مورد مطالعه انتخاب و خشکسالی بر اساس آن طبقهبندی شد. سپس، رویکرد احتمالاتی اجرا شد. نتایج نشان داد رویکرد احتمالاتی در اعلام هشدار زودهنگام خشکسالی سریعتر عمل می کند. بنابراین، جهت اعلام شروع وضعیت خشکسالی مناسب تر است. از طرف دیگر، شاخص پایداری اصلاح شده در طول دوره خشکسالی واکنش های مناسبتری نشان داد. بنابراین، استفاده هم زمان از دو شاخص معرفی شده میتواند در مدیریت و اعمال اقدامات لازم، هنگام شروع و در طول دوره خشکسالی، موثر باشد.

کلیدواژه ها

پایش خشکسالی, رویکرد احتمالاتی, شاخص ترکیبی عملکرد مخزن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.