ارزیابی تغییرات جذب عناصر معدنی در گیاه دارویی بالنگوی شهری (Lallemantia iberica) تحت تاثیر مقادیر مختلف مس و روی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 46، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-46-4_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 71
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمایت عسگری لجایر

کارشناس ارشد گروه علوم و مهندسی خاک دانشگاه تهران و دانشجوی دکتری گروه مهندسی علوم خاک دانشگاه تبریز

غلامرضا ثواقبی فیروزآبادی

استاد فقید، و دانشیار گروه علوم و مهندسی خاک پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

بابک متشرع زاده

استاد فقید، و دانشیار گروه علوم و مهندسی خاک پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

جواد هادیان

پژوهشکده گیاهان دارویی دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

روی و مس از عناصر غذایی ضروری کم مصرف گیاه و در غلظت های زیاد، عاملی تنش زا برای گیاهان و محدودکننده رشد و جذب سایر عناصر غذایی به شمار می روند. هدف این پژوهش، بررسی جذب عناصر کم مصرف (مس، روی، آهن و منگنز) و پرمصرف (فسفر و پتاسیم) در گیاه دارویی بالنگوی شهری در خاک دچار کمبود، کفایت و بیش بود عناصر مس و روی است. تیمارها شامل سه سطح مس (صفر، ۵ و ۲۵ میلی گرم مس در کیلوگرم از منبع سولفات مس) و سه سطح روی (صفر، ۱۰ و ۵۰ میلی گرم روی در کیلوگرم خاک از منبع سولفات روی) به همراه ترکیبی از تمام سطوح فوق (در مجموع ۹ تیمار) بود. نتایج نشان داد که تمام تیمارهای اعمال شده موجب اثر مثبت بر جذب مس و روی ریشه شد؛ اما در اندام هوایی، مس و روی در غلظت های پایین (به ترتیب ۵ و ۱۰ میلی گرم بر کیلوگرم خاک) و بالا (به ترتیب ۲۵ و ۵۰ میلی گرم بر کیلوگرم خاک) به ترتیب اثر مثبت و منفی بر جذب همدیگر داشتند. اثر منفی سطوح بالای روی بر جذب مس اندام هوایی بیش از سطوح بالای مس بر جذب روی اندام هوایی بود. میزان جذب پتاسیم ریشه و اندام هوایی نیز به غیر از سطوح بالای مس و تیمارهای ترکیبی روی با سطوح بالای مس افزایش داشت. این نتایج هشداری سودمند در استفاده کنترل شده از مس و روی در کشت وکار گیاه دارویی بالنگوی شهری است.

کلیدواژه ها

بالنگوی شهری, تنش, جذب, گیاه دارویی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.