مزدوری در نظام حقوق بین الملل

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات حقوقی، دوره: 17، شماره: 67
  • کد COI اختصاصی: JR_LAWRS-17-67_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 253
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدعلی هنجنی

دانشیار و عضو هیات علمی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی

علی نواری

دانشجوی دکتری حقوق بین الملل عمومی دانشگاه علامه طباطبائی.

چکیده

یکی از مسائل مطروحه در حوزه ی حقوق مخاصمات مسلحانه، کاربرد مزدور توسط طرفین درگیر در مخاصمه است. کنکاش در سیر اوضاع و احوال عالم، ما را به این نکته رهنمون می شود که پدیده ی مزدوری از گذشته های بسیار دور مطرح بوده است. اگرچه استفاده و استخدام مزدور تا مدت ها امری معمول و متداول تلقی می شده است، لیکن عملکرد مزدوران بالاخص در قاره ی آفریقا در دوران استعمارزدایی، رویکرد بین المللی نسبت به پدیده ی مزدوری را، تغییر داد. مجمع عمومی و شورای امنیت ملل متحد با توجه به خطراتی که از اقدامات مزدوران حاصل شده بود، قطع نامه هایی را علیه پدیده ی مزدوری تصویب نمودند. دولت ها هم در عرصه ی جامعه ی بین المللی یک کنوانسیون منطقه ای و یک کنوانسیون جهانی در زمینه ی مقابله با این پدیده، تصویب نموده اند. حقوق بین الملل بشردوستانه نیز، در این زمینه صرفا  تماشاچی محض نبوده و هرچند بسیار مختصر، به وضع قاعده در این زمینه پرداخته است. به موازات این اقدامات، برخی از دولت ها نیز در نظام حقوق داخلی خود، مقرراتی را در ارتباط با مزدوری، تدوین نموده اند. با این همه، در ارتباط با پدیده ی مزدوری در نظام حقوق بین الملل، به نظر می رسد قواعد موجود چندان مورد استقبال دولت ها قرار نگرفته است. به همین دلیل و با توجه به ظهور شرکت های نظامی و امنیتی خصوصی، تدوین اسناد جدید و جامع در این زمنیه ضروری به نظر می رسد.

کلیدواژه ها

مزدور, مخاصمات مسلحانه, پدیده ی مزدوری, حقوق بین الملل, کنوانسیون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.