طراحی مدل اعتبارسنجی مشتریان فعال در صنعت گردشگری با رویکرد ترکیبی مبتنی بر آنتروپی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعاتی در مدیریت بانکی و بانکداری اسلامی، دوره: 9، شماره: 22
  • کد COI اختصاصی: JR_JIFB-9-22_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 311
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریده زنگنه

کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی، دانشکده مدیریت، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

سید فرید موسوی

استادیار، گروه مدیریت، دانشکده مدیریت، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

سید امیررضا ابطحی

استادیار، گروه مدیریت، دانشکده مدیریت، دانشگاه خوارزمی، تهران ، ایران

آرزو گازری نیشابوری

دکتری مهندسی صنایع- دانشگاه آزاد اسلامی-واحد تهران جنوب-تهران- ایران

چکیده

در سالهای اخیر، اعتبارسنجی یکی از روشهای اصلی موسسههای مالی برای ارزیابی ریسک اعتباری بوده است. در میان روش های اعتبارسنجی، مشکل اصلی توزیع نامتوازن دادههاست که کارایی روش های اعتبارسنجی را محدود می کند. دلیل ایجاد مشکل یادشده این است که در مجموعه داده مشتریان، موارد بدحساب (نکول) موجود برای آموزش مدل ارزیابی، کمتر از موارد خوشحساب (عدم نکول) است و عملکرد رویکردهای اعمالشده در اعتبارسنجی را مختل می کند. پژوهش حاضر با استفاده از الگوریتم مبتنی بر آنتروپی و با هدف غلبه بر مشکل نامتوازن بودن داده ها، به اعتبارسنجی مشتریان فعال در صنعت گردشگری پرداخته است. در این پژوهش داده ها بر حسب آنتروپی شاخصهای اعتبارسنجی مشتریان ارزیابی شده و معیاری تعریف خواهد شد که می تواند خوشحسابی یا بدحسابی مشتریان را تنها با در نظر گرفتن موارد خوشحساب مجموعه داده و نمونه متقاضی تسهیلات، اندازه گیری کند. در این پژوهش، ۲۰۴ مشتری فعال صنعت گردشگری بانک ملی ایران، بهعنوان مجموعه داده انتخاب شده است. بر اساس نتایج پژوهش، مدل آنتروپی با قدرت پیشبینی خوب خود، برای اعتبارسنجی مشتریان کارایی مناسبی دارد.

کلیدواژه ها

اعتبارسنجی, مشتریان بانکی, صنعت گردشگری, رویکرد ترکیبی, آنتروپی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.