تحلیل محتوای کتاب مطالعات‎اجتماعی پایه ششم ابتدایی براساس اصول تربیت اجتماعی از منظر نهج‎البلاغه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه اسلام و علوم اجتماعی، دوره: 16، شماره: 29
  • کد COI اختصاصی: JR_ISSJ-16-29_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 274
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کمال نصرتی هشی

استادیار، گروه آموزش علوم تربیتی، دانشکده علوم تربیتی، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران

محمدرضا درستکارسیانی

آموزگار و کارشناسی ارشد، گروه روان‎شناسی عمومی، دانشکده روان شناسی، دانشگاه پیام نور، اصفهان، ایران

عدیل حمیدوند

مربی، عضو هیئت علمی گروه معارف اسلامی، دانشکده معارف، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، اردبیل، ایران

چکیده

هدف پژوهش، تحلیل محتوای کتاب مطالعات‎اجتماعی پایه ششم ابتدایی با تکیه بر اصول تربیت‎اجتماعی از منظر نهج‎البلاغه است. برای پاسخ به سوالات، از روش‎های تحلیل اسنادی یا روش کتابخانه‎ای و تحلیل محتوا استفاده شد. در این پژوهش جامعه با نمونه برابر بود؛ به‎طوری‎که کتاب مطالعات‎اجتماعی ۱۴۰۰−۱۴۰۱ ششم ابتدایی به‎عنوان جامعه و نمونه پژوهش انتخاب شد. در بخش یافته‎ها درراستای پاسخ به سوالات پژوهش، ابتدا براساس روش کتابخانه‎ای، با مراجعه به مقالات و تالیفات مرتبط با اصول تربیت اجتماعی براساس نهج‎البلاغه، ۱۰ اصل تربیت اجتماعی همچون اصل عزت، وحدت، محبت، مشارکت، مسئولیت، عدالت، برقراری روابط سالم، سعه صدر، آزادی در برابر ابراز عقاید و اصل آراستگی از منابع استخراج شد. سپس کتاب مطالعات ششم به ۴ واحد متون، تصاویر، فعالیت‎ها و کاربرگ‎ها تقسیم شد. سپس واحد‎های تحلیل در ۱۰ اصل نامبرده به روش تحلیل محتوا بررسی شد و نتایج نشان داد که متون درسی ۶۱ مرتبه، فعالیت‎های دروس ۸۸ مرتبه، تصاویر ۷۷ مرتبه و کاربرگ‎های پایان کتاب در ۱۰ مرتبه به اصول تربیت‎اجتماعی از منظر نهج‎البلاغه توجه داشته است. بنابراین، در قسمت یافته‎ها نشان داده شد که در همه بخش‎های چهارگانه کتاب در راستای توجه به همه اصل‎ها از ظرفیت‎های موجود بهخوبی استفاده نشده است و انتظار می‎رود عوامل اجرایی در تدوین کتب درسی از همه ظرفیت‎های کتاب در جهت آموزش اصول تربیت‎اجتماعی از منظر نهج‎البلاغه استفاده نمایند.

کلیدواژه ها

نهج‎البلاغه, تحلیل محتوا, کتاب مطالعات‎اجتماعی, پایه ششم ابتدایی, اصول تربیت‎اجتماعی, دانش‎آموز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.