تحلیل پایداری عملکرد، وراثت پذیری و مشخصه یابی لاین های امیدبخش جو (Hordeum vulgare L.) در نیشابور

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های کاربردی زراعی (زراعت سابق)، دوره: 35، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AREOAJ-35-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 46
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید طاهریان

استادیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج

حمید رضا نیکخواه

استادیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج

چکیده

جو (Hordeum vulgare L.) بعد از گندم از لحاظ سطح زیر کشت در ایران مقام دوم را دارد. به منظور شناسایی و گزینش ژنوتیپ های مطلوب جو، نوزده لاین امیدبخش، به همراه رقم به رخ به عنوان شاهد در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی نیشابور طی سه سال زراعی ۹۸-۱۳۹۵ کشت و مورد مطالعه قرار گرفتند. صفات اصلی شامل تعداد روز تا ظهور سنبله، تعداد روز تا رسیدگی، طول دوره پرشدن دانه، وزن هزار دانه، ارتفاع بوته و عملکرد دانه اندازه گیری شدند. از تجزیه GGE بای پلات، تجزیه بای پلات صفت×ژنوتیپ و برآورد وراثت پذیری و سود ژنتیکی جهت بررسی اهداف این پژوهش استفاده شد. بر اساس نتایج تجزیه پایداری، ژنوتیپ های G۱۲ و G۳ به عنوان لاین های دارای عملکرد مطلوب و پایدار بوده و نزدیک ترین ژنوتیپ ها به آن ها، ژنوتیپ های G۹، G۱۱، G۱۵ و G۱۶ بودند. در این پژوهش مشخص شد که ژنوتیپ های دارای عملکرد بالا، از دوره پرشدن دانه طولانی، زمان گلدهی کوتاه تر و ارتفاع بوته کمتر برخوردار بودند و با توجه به وراثت پذیری عمومی و سود ژنتیکی بالا برای صفات مذکور می توان از آن ها برای گزینش لاین های پرعملکرد بهره گرفت. در مجموع براساس نتایج این پژوهش بهترین ژنوتیپ ها در منطقه نیشابور براساس عملکرد دانه و پایداری آن، وزن هزار دانه، طول دوره پرشدن دانه و زودرسی ژنوتیپ های ۱۲، ۳ و ۹ بودند.

کلیدواژه ها

اثر متقابل ژنوتیپ×محیط, ژنوتیپ مطلوب, سود ژنتیکی, صفت تاثیرگذار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.