مطالعه اثر تعدیل کنندگی سدیم نیتروپروساید بر ویژگی های مورفوفیزیولوژیکی گیاه سالیکورنیا پرسیکا (Salicornia persica) تحت تنش شوری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 12، شماره: 54
  • کد COI اختصاصی: JR_JISPP-12-54_021
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 75
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا اکبری فرد

Department of Biology, Faculty of Basic Sciences, Malayer University, Malayer, Iran

معصومه ملکی

Department of Biology, Faculty of Basic Sciences, Malayer University, Malayer, Iran

زهرا موحدی

Department of Plant Production and Genetics, Faculty of Agriculture, Malayer University, Malayer, Iran

چکیده

شوری یکی از تنش­های محیطی است که با تاثیر منفی بر فرآیند رشد سبب القای تنش اکسیداتیو در گیاهان می­شود. به منظور بررسی اثر سدیم نیتروپروساید (SNP) بر کاهش تنش اکسیداتیو سالیکورنیا پرسیکا تحت تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. در این پژوهش، اثر دو سطح SNP (صفر و ۲/۰ میلی­مولار)، سه سطح شوری (صفر، ۲۰۰ و ۵۰۰ میکروگرم بر میلی­لیتر کلرید سدیم) و سه مرحله برداشت (روز اول، هفتم و چهاردهم) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد با افزایش شوری وزن خشک اندام هوایی کاهش می­یابد. اما در شوری ۲۰۰ افزایش داشت. اثر مثبت SNP در شوری ۲۰۰ و ۵۰۰ مشاهده شد. محتوای نسبی آب با افزایش غلظت شوری کاهش یافت و SNP در هر سه سطح شوری باعث افزایش محتوای نسبی آب شد. با افزایش شوری آنتوسیانین کاهش داشت و SNP باعث افزایش آنتوسیانین شد. مالون دی­آلدهید با افزایش شوری افزایش یافت و کاربرد SNP باعث کاهش آن گردید. با افزایش شوری فنل کاهش یافت و SNP اثر معنی­داری روی فنل نداشت، اما فلاونوئید در شوری ۲۰۰ نسبت به شاهد افزایش یافت و در شوری ۵۰۰ کاهش نشان داد. تنش شوری باعث افزایش سدیم و کاربرد SNP باعث کاهش شد. میزان پتاسیم در شوری ۲۰۰ و ۵۰۰ افزایش یافت. تیمار SNP باعث افزایش پتاسیم در شوری صفر و ۵۰۰ شد. به­طور­کلی می­توان نتیجه گرفت، تیمار SNP می­تواند موجب افزایش تحمل به شوری سالیکورنیا پرسیکا شود.

کلیدواژه ها

Flavonoid, Salicornia persica, Salinity stress, Sodium nitroprusside, تنش شوری, سالیکورنیا پرسیکا, سدیم نیتروپروساید, فلاونوئید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.