مدارس سنتی ایران الگوی موفق در ایجاد همبستگی و پایداری اجتماعی در شهرهای اسلامی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: همایش ملی انقلاب اسلامی و افق تمدنی آینده
  • کد COI اختصاصی: IRHFC01_030
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 167
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آمنه محمودی

کارشناسی ارشد معماری

سمانه تقدیر

مهدی حمزه نژاد

چکیده

معماری مدارس در ایران تحولات بسیاری را پشت سرگذاشته است؛ اما موفق ترین الگو در آنها مسجد- مدرسه های سنتی بوده اند. مدارس سنتی ایران نه تنها به عنوان محیطی برای یادگیری بلکه به عنوان محیطی که در آن تعاملات اجتماعی با کیفیت مطلوبی صورت می گرفته است شناخته می شوند. که همین تعاملات اجتماعی باعث همبستگی و در نتیجه پایداری اجتماعی در جامعه می شوند. باید توجه داشت که اغلب این مدارس در کنار مساجد و به شکل یکپارچه طراحی شده و فضاهایی چون شبستان و نمازخانه داشتند که علاوه بر اقامه ی نماز، محلی برای برگزاری دورهمی ها و اجتماعاتی بود که مورد استقبال عموم مردم بود. اما امروزه مدارسی که ساخته می شوند ارتباطی با ساکنین شهر یا محله پیرامون خود ندارند و نقش خود را در همبستگی و پایداری اجتماعی از دست داده اند و نمی توانند الگوی عملی مناسبی برای رشد کودکان در راستای همزیستی مسالمت آمیز با اجتماع باشند. در این مقاله به بررسی عوامل همبستگی و پایداری اجتماعی و نتایج مثبت آن در اجتماع، همچنین در جانمایی،کیفیت ساماندهی و انواع فضاهایی که در گذشته این نقش را در مدارس ایفا می کرده اند پرداخته ایم. راهبرد اصلی انجام این پژوهش استدلال منطقی و روش انجام آن تحلیلی توصیفی بوده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد با طراحی فضاهایی همچون کارگاه ها و سالن های چند منظوره در مدارس و فعال نمودن کتابخانه های مدرسه به عنوان کتابخانه محله و... می توان در جهت ارتقاء همبستگی و پایداری اجتماعی گام مهمی برداشت.

کلیدواژه ها

معماری، مدرسه، معماری اسلامی، همبستگی اجتماعی، پایداری اجتماعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.