تبیین تاثیر مفهوم القاء در نظام محلات شهری با تکیه بر آموزه های معارف اسلامی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: همایش ملی انقلاب اسلامی و افق تمدنی آینده
  • کد COI اختصاصی: IRHFC01_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 81
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید خرمشاد

پژوهشگر دکتری شهرسازی دانشگاه علم و صنعت

چکیده

مفاهیم القاء و تلقین در حوزه های دانشی مختلفی همچون علوم تربیتی، روانشناسی، تبلیغات، رسانه و به صورت ویژه در حوزه ی معارف اسلامی مورد توجه، بررسی و بهره برداری قرار گرفته است. در مبانی اسلامی، القاء یکی از روش های مهم و تاثیرگذار در فرایند رشد، تعالی و تربیت انسان محسوب شده و بر پایه تحلیل عمیق صورت گرفته، تعریف دقیق القاء به صورت کلی چنین است: «تفهیم غیر استدلالی مفاهیم به انسان به صورتی که موجب تغییر در احساسات، اعتقادات، انگیزه ها و رفتار انسان گردد». پژوهش میان رشته ای حاضر - که به صورت خاص دو حوزه ی دانشی معارف اسلامی و شهرسازی را با یکدیگر ارتباط داده است - با تمرکز بر منابع اسنادی کتابخانه ای، از روش فراترکیب در حوزه ی تبیین مفهوم «القاء» بهره گرفته است. در ادامه نیز روش «استدلال منطقی» و شیوه ی «تعمیم میان رشته ای»، جهت تلفیق «القاء» در نظام «محله» استفاده شده است. بر اساس نتایج حاصله، القاء محیط به انسان به صورت کلی بر دو مفهوم اساسی «انس» و «اعتماد» استوار است. انس به وسیله ی «تکرار» و «تداوم ارتباط» با مفهوم و یا عنصر القاءکننده حاصل شده و اعتماد یا ناشی از «جذبه» ی ذاتی القاءکننده می باشد و یا به صورت مصنوعی و با بهره گیری از ابزارها و روش های مختلف هنری و رسانه ای ایجاد می شود. بر این اساس، مفهوم القاء در محلات شهری به کمک قوای بینایی و شنوایی به صورت خاص بر هفت فضای شهری شامل: ۱)کوچه ها ، ۲)فضاهای تجمع کاربری های تجاری و خدماتی، ۳)فضاهای بازی و حوزه اطراف آنها، ۴)فضاهای سبز تفریحی عمومی، ۵)مساجد و فضاهای شهری اطراف آن، ۶)فضاهای رویداد محور محلی و ۷)فضاها و معابر منتهی به مدارس، تاثیر مستقیم دارد. راهبردها و پیشنهادات عملیاتی جهت دستیابی به محله ی مطلوب اسلامی بر پایه ی مفاهیم القاء و تلقین در نتیجه گیری مقاله ارائه شده است.

کلیدواژه ها

القاء، تلقین، انس، اعتماد، تکرار، محله

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.