ارزیابی کیفیت آبهای زیرزمینی جهت امکانسنجی اجرای روشهای آبیاری نوین (منطقه موردمطالعه : دشت بم )

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: شانزدهمین همایش ملی آبیاری و کاهش تبخیر
  • کد COI اختصاصی: ABYARI16_056
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 118
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا عادلی

مدیر بهرهبرداری و نگهداری از سد و نیروگاه جیرفت

مریم صفوی گردینی

دانشجوی دکترای منابع آب، گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

چکیده

آب زیرزمینی در دشت بم - نرماشیر به عنوان یکی از منابع اساسی تامین آب برای مصارف گوناگون ازجمله کشاورزی ، شرب و صنعت مطرح می باشد. بنابراین اطلاع از چگونگی کیفیت آب زیرزمینی و امکانسنجی روشهای آبیاری نوین از اهمیت ویژهای برخوردار است . در این پژوهش نیم تغییرنمای ۵۵ حلقه چاه با استفاده از نرم افزار GS+، رسم گردید. نیم تغییرنمای پارامتر PH با ضریب همبستگی ۹۱۳/۰ با مدل کروی بعنوان بهترین مدل انتخاب گردید. سپس براساس مقادیر استاندارد FAO و ISIRI تمامی پارامترها جهت اجرای آبیاری قطره ای و بارانی بررسی گردید. نتایج نشان داد که ۵۲ چاه دارای سدیم بالاتر از سه ، ۵۱ چاه دارای بی کربنات بیشتر از هشت ونیم ، ۱۶ چاه دارای PH بیشتر از هشت ، ۴۳ چاه دارای مقدار کلر بیشتر از سه ، هشت چاه دارای املاح محلول در آب بیشتر از ۲۰۰۰ و ۳۸ چاه دارای هدایت الکتریکی ۸/۰ تا سه می باشند. لذا ازنظر سدیم ، کلر و هدایت الکتریکی برای غالب منطقه موردمطالعه محدودیت وجود دارد. با توجه به محدودیت در منابع آب زیرزمینی محدوده موردمطالعه ، بایستی راهکارهای مدیریتی در راستای حفظ و پایداری اراضی اندیشیده شود.

کلیدواژه ها

بحران آب، مدیریت منابع آب، نیم تغییرنما، وزن دهی عکس فاصله

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.