بررسی تاثیر تغییر اقلیم و فعالیت های انسانی بر ناایستایی خشکسالی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: شانزدهمین همایش ملی آبیاری و کاهش تبخیر
  • کد COI اختصاصی: ABYARI16_051
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 175
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سحر دلاور

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه منابع آب، دانشکده عمران و نقشه برداری، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته، کرمان، ایران.

صدیقه انوری

استادیار گروه اکولوژی ، پژوهشکده علوم محیطی ، پژوهشگاه علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی ، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته ،کرمان، ایران.

محمد نجف زاده

دانشیار گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی عمران و نقشه برداری، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته، کرمان، ایران.

فرشاد فتحیان

دانشیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه ولی عصر(عج ) رفسنجان، رفسنجان، ایران.

چکیده

به دلیل پیچیدگی و تنوع خشکسالی (شامل خشکسالی های هواشناسی ، هیدرولوژیکی ، کشاورزی و اقتصادی - اجتماعی ) شاخص های مختلفی ، برای توصیف و ارزیابی کمی آن پیشنهاد شده است . وقوع تغییر اقلیم و مداخلات انسانی ، رفتار متغیرهای آب و هواشناسی در سرتاسر جهان را دست خوش تغییرات زیادی کرده است . هدف مقاله حاضر آنست که ضمن تبیین انواع خشکسالی و مهمترین شاخص های آن در شرایط ایستا، ضرورت بررسی مساله ناایستایی متغیرهای آب و هواشناسی تشریح گردد. در ادامه ، انواع مختلف ناایستایی در سیستم های منابع آب تبیین و در پایان، مهمترین عوامل محرک ناایستایی در وقوع خشکسالی تشریح می گردد. نتایج پیشینه پژوهش ها نشان می دهد که طی سالهای اخیر، شدت و بزرگی پدیدههای حدی (سیل ، خشکسالی و موج گرمایی ) و نیز خسارات جانی و مالی متعاقب آن افزایش یافته است . همچنین ، عوامل ایجاد ناایستایی در سری های زمانی متغیرهای آب و هواشناسی به دو دسته محرکهای طبیعی و انسانی قابل تفکیک هستند . تغییر اقلیم ، گرمایش جهانی ، تغییر الگوهای بارش، رژیم های دمایی و تبخیر و تعرق، کاهش رطوبت نسبی ، افزایش سرعت باد، ذوب برف، یخچالهای طبیعی ، فوران آتشفشانی ، ذرات معلق در هوا و نیز الگوهای دور پیوند اقلیمی از مهمترین محرکهای طبیعی محسوب می شوند . فعالیت های انسانی به عنوان محرک مصنوعی در وقوع خشکسالی شامل برداشت بی رویه منابع آب، توسعه صنعت و کشاورزی ، دامپروری ، تغییرکاربری /پوشش اراضی هستند که می توانند فرآیندهای هیدرولوژیکی را تغییر و بر ناایستایی خشکسالی تاثیرگذار باشند. نتایج کلی مرور این پژوهش ها نشان می دهد که در نظر گرفتن عوامل ناایستایی در شاخص های خشکسالی ، باعث پایش دقیق تر ویژگی های خشکسالی می شود.

کلیدواژه ها

پدیده های حدی ، خشکسالی ، شرایط ناایستا، محرکهای طبیعی و انسانساز.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.