پایش مصرف آب کشاورزی در حوضه های آبریز مشترک با سنجش از دور در پلتفرم گوگل ارث انجین (مطالعه موردی : حوضه آبریز زاینده رود)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: شانزدهمین همایش ملی آبیاری و کاهش تبخیر
  • کد COI اختصاصی: ABYARI16_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 103
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسین باقری هارونی

دانشجوی دکتری، گروه مهندسی و مدیریت منابع آب، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران.

فرشاد فتحیان

دانشیار، گروه علوم و مهندسی آب، دانشگاه ولی عصر(عج ) رفسنجان، رفسنجان، ایران

چکیده

مدیریت مصارف آبی در حوضه های آبریز مشترک همواره با مشکل های بسیاری همراه بوده و طی سالهای اخیر منجر به مناقشات سیاسی و اجتماعی شده است . از جمله دلایل این مناقشات، عدم شفافیت از روند زمانی و مکانی مصرف آب در بخش کشاورزی است . حوضه آبریز زاینده رود به دلیل اهمیت آن در فلات مرکزی ایران، یکی از نمونه های بارز این موضوع است که ارائه دادههای مشخصی از میزان مصارف آبی در آن همواره مورد توجه و نگرانی بوده است . استفاده از محصولات جهانی تبخیر و تعرق و فناوری سنجش از دور می توانند با نگاهی منصفانه و بدون نیاز به دادههای زمینی ، این امر را مهیا سازند. بنابراین ، استفاده از پلتفرم گوگل ارث انجین می تواند این مهم را تسهیل و حجم و زمان محاسبات را تسریع سازد. بر همین اساس، در پژوهش حاضر با استفاده از محصول ماهوارهای WaPOR فائو بر پایه الگوریتم ETLook در پلتفرم مذکور، تبخیر و تعرق واقعی که معرف مناسبی از میزان مصرف خالص آب در اراضی کشاورزی است برای دوره ۲۰۲۳-۲۰۱۰ و ۶ محدوده مجزاء بین استانهای اصفهان و چهارمحال و بختیاری استخراج گردید. همچنین ، با استفاده از روش روند من -کندال و بر اساس شاخص NDVI، تغییرات سطح زیر کشت در نواحی مذکور ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که روند زمانی مصرف آب در اراضی کشاورزی دراستان چهارمحال و بختیاری کاملا افزایشی است . اما، میانگین میزان مصرف آب کشاورزی در هر پیکسل برای نواحی مربوط به استان اصفهان بیشتر است که بخش عمده آن، به دلیل استمرار کشت برنج و محصولات پر آببر این نواحی است .

کلیدواژه ها

حوضه آبریز مشترک، تبخیر و تعرق واقعی ، WaPOR، NDVI، روند، رودخانه زاینده رود.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.