محاسبه ارزش و سهم قاچاق کالا از واردات کل کشور
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: فصلنامه اقتصاد پنهان، دوره: 7، شماره: 29
- کد COI اختصاصی: JR_HIECE-7-29_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 273
نویسندگان
دانشجوی دکتری اقتصاد دانشگاه اصفهان و کارشناس دفتر حسابهای اقتصادی مرکز آمار ایران تهران
دانش آموخته دکتری اقتصاد و کارشناس دفتر حسابهای اقتصادی- مرکز آمار ایران- تهران
چکیده
محاسبه ارزش قاچاق کالا و برآورد صحیح عوامل اقتصادی موثر بر آن، به منظور اتخاذ سیاست های مربوط به مبارزه با قاچاق کالا دارای اهمیت است. بنابراین در پژوهش حاضر به محاسبه ارزش قاچاق کالا با استفاده از روش تجارت بین کشوری پرداخته شد. داده های مورد استفاده در این پژوهش به صورت سری زمانی طی دوره زمانی ۱۴۰۰-۱۳۵۲ است. ابتدا با استفاده از متغیرهای واردات ایران و صادرات سایر کشورها، به محاسبه ارزش قاچاق کالا پرداخته شد. سپس سهم قاچاق از واردات کل مورد محاسبه قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که بیشترین قاچاق واردات با ارزش بیش از ۲۱ میلیارد دلار و با سهم ۵/۴۰ درصدی از واردات کل، در سال ۱۳۹۳ و کم ترین حجم قاچاق با ارزش ۵/۱۴ میلیون دلار و با سهم ۱/۰ درصدی از واردات کل، در سال ۱۳۶۲ مربوط به قاچاق کالا از سایر کشورها به ایران است. همچنین سهم قاچاق کالا از واردات کل در سال ۱۳۵۷ به دلیل شرایط حاد کشور بیش ترین و در سال ۱۳۶۲ به دلیل جنگ در مرزهای غربی کشور کمترین میزان را به خود اختصاص می دهد.کلیدواژه ها
قاچاق, صادرات, واردات, روش تجارت بین کشوری, سهم از وارداتاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.