بررسی کارآیی اختلاط علف کش پایریدیت با چند علف کش باریک‎ برگ کش در کنترل علف های هرز نخود (Cicer arietinum L.)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دو فصلنامه پژوهش های حبوبات ایران، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPR-13-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 146
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرش مقصودی

دانشگاه فردوسی مشهد

ابراهیم ایزدی دربندی

گروه آگروتکنولوژی دانشکده کشاورزی و عضو پیوسته پژوهشکده علوم گیاهی دانشگاه فردوسی مشهد

احمد نظامی

گروه آگروتکنولوژی دانشکده کشاورزی و عضو پیوسته پژوهشکده علوم گیاهی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

به منظور بررسی کارآیی اختلاط علف کش پایریدیت با چند علف کش باریک برگ کش در کنترل علف های هرز نخود آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به صورت بلوک کامل تصادفی با سه تکرار و در سال زراعی ۹۵-۱۳۹۴ اجرا شد. عوامل مورد بررسی در آزمایش شامل کاربرد علف کش های پایریدیت، کلتودیم، ستوکسیدیم، هالوکسی فوپ متیل و سیکلوکسیدیم به صورت خالص و کاربرد علف کش پایریدیت به صورت مخلوط با باریک برگ کش های کلتودیم، ستوکسیدیم، هالوکسی فوپ متیل و سیکلوکسیدیم در مقدار توصیه شده به همراه دو تیمار شاهد وجین تمام فصل و بدون کنترل علف های هرز بودند. نتایج نشان داد که اختلاط علف کش ها موجب افزایش کنترل علف های هرز نسبت به کاربرد خالص هر کدام شد. با وجود این، به دلیل غالبیت علف های هرز پهن برگ در مزرعه مورد مطالعه، بین تیمارهای کاربرد مخلوط علف کش ها و پایریدیت به تنهایی اختلاف معنی داری از نظر آماری مشاهده نشد. در بین تیمارها، کاربرد مخلوط پایریدیت و کلتودیم دارای بیشترین عملکرد دانه (۹۴۵ کیلوگرم در هکتار) و کاربرد مخلوط پایریدیت و سیکلوکسیدیم بیشترین عملکرد زیست توده (۳۷۰۰ کیلوگرم در هکتار) نخود را به خود اختصاص دادند. با این حال با توجه به امن بودن مصرف تمامی علف کش های مخلوط این آزمایش و نبود اثرات سوء بر گیاه نخود و همچنین با توجه به فلور غالب مزرعه مورد نظر می توان از هر کدام از علف کش های این آزمایش استفاده کرد.

کلیدواژه ها

ستوکسیدیم, کلتودیم, کنترل شیمیایی, هالوکسی فوپ متیل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.