پارامتریابی و ارزیابی مدل SSM_iCrop۲ برای شبیه سازی رشد و عملکرد لوبیا (Phaseolus vulgaris L.) در ایران
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: دو فصلنامه پژوهش های حبوبات ایران، دوره: 13، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_IJPR-13-1_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 104
نویسندگان
گرگان، پردیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، دانشکده تولید گیاهی/ گرگان/ ایران
گروه زراعت/ گرگان، پردیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، دانشکده تولید گیاهی
گروه زراعت/ گرگان، پردیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، دانشکده تولید گیاهی
گروه زراعت/ پردیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، دانشکده تولید گیاهی/ گرگان/ ایران
چکیده
به منظور مدل سازی مراحل رشد و عملکرد لوبیا با استفاده از آمار هواشناسی سطح کشور (دمای حداقل و حداکثر، مقدار تابش و میزان بارندگی) مطالعه ای در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سال ۱۳۹۵ صورت گرفت. هدف از این مطالعه پارامتریابی و ارزیابی مدل SSM_iCrop۲ برای شبیه سازی رشد و عملکرد لوبیای معمولی به منظور بررسی اثرات عوامل آب و هوایی، خاک، مدیریت زراعی و تعیین ضرایب ژنتیکی با استفاده از زیرمدل های مربوط به فنولوژی، تولید و توزیع ماده خشک، روابط آب و تغییرات سطح برگ در شرایط کشور بود. برای برآورد ضرایب و ارزیابی مدل از داده های آزمایش های انجام شده در نقاط مختلف کشور استفاده شد. ابتدا پارامترها برآورد و سپس مدل با استفاده از یک سری داده های مستقل، ارزیابی شد. مقایسه مقادیر شبیهسازی شده و مشاهده شده روز تا رسیدگی در پارامتریابی با RMSE، CV و r به ترتیب برابر با ۱۴ روز، ۱۳ درصد و ۷۶/۰ و برای عملکرد دانه به ترتیب ۶۲ گرم در متر مربع، ۲۰درصد و ۸۴/۰ درستی پارامترهای مورد استفاده را نشان داد. همچنین مقادیر RMSE، CV و r در ارزیابی مدل برای روز تا رسیدگی به ترتیب برابر با ۸ روز، ۸ درصد و ۷۴/۰ و برای عملکرد دانه به ترتیب ۵۳ گرم در متر مربع، ۱۹ درصد و ۷۷/۰، دقت شبیهسازی مدل را تایید نمود. بنابراین، می توان از مدل SSM_iCrop۲ بهعنوان ابزار مناسبی برای بررسی سیستم های زراعی و تفسیر نتایج در شرایط محیطی و مدیریتی متفاوت در جهت بهبود مدیریت مزارع لوبیا در کشور استفاده نمود.کلیدواژه ها
تبخیر و تعرق, سطح برگ, عملکرد دانه, فنولوژی, لوبیااطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.