طراحی مدل تاب آوری منابع انسانی در شرایط بحران کرونا

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی، دوره: 14، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_PUBL-14-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 34
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عیسی سیلاوی

دانشجوی دکتری، گروه مدیریت دولتی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

امیرحسین امیرخانی

دانشیار، گروه مدیریت دولتی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.

داود غلامرضایی

استادیار، گروه مدیریت دولتی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.

حسن درویش

دانشیار، گروه مدیریت دولتی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.

چکیده

هدف: طراحی مدل تاب­آوری منابع انسانی در شرایط بحران کرونا در شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب. طراحی/ روش شناسی/ رویکرد: در این تحقیق بنیادی-کاربردی از نظر هدف و توصیفی-پیمایشی از لحاظ روش، ابتدا با مروری عمیق بر ادبیات تاب­آوری منابع انسانی در قبل و بعد از دوره کرونا، با استفاده از روش فراترکیب، عوامل فردی، سازمانی و محیطی موثر بر تاب­آوری منابع انسانی و ابعاد آن استخراج گردید. پس از انجام مصاحبه با خبرگان، نتایج مطالعات مرحله قبل، تعدیل و مدل مفهومی ارائه و سپس با استفاده از پرسشنامه محقق­ساخته، مدل استخراج شده در جامعه مورد پژوهش در شرایط کرونا آزمون شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ و روایی محتوایی آن بر اساس نظرات متخصصان تایید گردید. جامعه آماری، شامل ۱۰۰۰۰ نفر از کارکنان شرکت بوده که از میان آن، مطابق جدول مورگان، حجم نمونه ۳۷۰ نفر تعیین شد.یافته­های پژوهش: بر مبنای نظرات خبرگان، هفده بعد برای عوامل فردی، سازمانی، محیطی و هفت بعد برای تاب­آوری منابع انسانی در شرایط بحران کرونا در جامعه مورد پژوهش استخراج شد که مبنای مدل مفهومی گردید. با بهره­گیری از شاخص­های برازش، مدل­های اندازه­گیری، ساختاری و کلی مورد تایید قرار گرفت. ضمنا فرضیه­ها با استفاده از تحلیل مسیر، مثبت و معنادار گزارش شد.محدودیت­ها و پیامدها: فقدان پژوهش­های مشابه در شرایط بحران کرونا، محدودیت­های ناشی از بحران کرونا در جهت مشارکت مناسب نمونه آماری.پیامدهای عملی: طراحی مدل مناسب تاب­آوری کارکنان شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در شرایط بحران کرونا جهت ارتقای اقدامات پیشگیرانه به منظور مقابله با بیماری کرونا.ابتکار یا ارزش مقاله: طراحی مدلی برای تاب­آوری منابع انسانی و شناسایی ابعاد آن در محیط کار به همراه ارائه شاخص­های عملیاتی جهت پیاده­سازی در شرایط بحران کرونانوع مقاله: مقاله پژوهشی

کلیدواژه ها

تاب آوری, منابع انسانی, ویروس کرونا, صنعت نفت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.