استفاده از بلوک های پلاستیک در بررسی پایداری شبه استاتیکی شیروانی های خاکی به روش مرز بالا

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و مهندسی زلزله، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_BESE-10-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 52
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس خوش زبان

دانشجوی دکتری تخصصی ژئوتکنیک، دانشکده مهندسی عمران، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

فرج اله عسکری

دانشیار، پژوهشکده مهندسی ژئوتکنیک، پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله، تهران، ایران

اورنگ فرزانه

دانشیار، دانشکده عمران، پردیس دانشکده های فنی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

تاکنون تحقیقات متعددی در زمینه بررسی پایداری شیروانی های خاکی در شرایط مختلف بارگذاری با استفاده از روش تحلیل حدی مرز بالا با فرض مکانیسم گسیختگی متشکل از بلوک و یا بلوک های صلب صورت گرفته است. با توجه به اینکه ضریب اطمینان پایداری حاصل از روش مرز بالا از ضریب اطمینان واقعی بزرگ تر است، هرچه مکانیسم گسیختگی فرضی مناسب تر باشد، جواب حاصل از روش مرز بالا کمتر و به واقعیت نزدیک تر خواهد بود. ازآنجاکه در تحقیق حاضر از مکانیسم گسیختگی متشکل از بلوک های پلاستیک استفاده شده و رفتار این نوع بلوک ها نسبت به بلوک های صلب به واقعیت نزدیک ترند، لذا نتایج این روش مناسب تر بوده است. در این مقاله با گسترش فرمولاسیون مناسب، بلوک های پلاستیک برای تعیین ضریب اطمینان پایداری شیروانی تحت بار زلزله مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج حاصل از این روش با نتایج حاصل از روش های مرز بالا و مرز پایین دیگر محققان مقایسه شده است. با توجه به مقایسه های صورت گرفته، ملاحظه می شود که در مسائل کاربردی دقت این روش در حد قابل قبول بوده و با افزایش زاویه شیب شیروانی و نیز ضریب شتاب افقی زلزله، جواب های حاصل از این روش به واقعیت نزدیک تر شده است.

کلیدواژه ها

تحلیل حدی مرز بالا, بلوک های پلاستیک, بارگذاری شبه استاتیکی, پایداری شیروانی, شالوده نواری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.