ارزیابی لرزه ای سد های وزنی بتنی بر مبنای انرژی با استفاده از تخمین ظرفیت تحت زلزله های حوزه نزدیک؛ مطالعه موردی سد پاین فلت کالیفرنیا

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و مهندسی زلزله، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_BESE-10-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 96
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید جمال الدین شریفی

دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی عمران- سازه، گروه مهندسی عمران، واحد دماوند، دانشگاه آزاد اسلامی، دماوند، ایران

محمد علی ستوده

استادیار، گروه مهندسی عمران، واحد دماوند، دانشگاه آزاد اسلامی، دماوند، ایران

چکیده

ارزیابی لرزه ای سدهای وزنی بتنی عمدتا با استفاده از تخمین ظرفیت های حالات حدی و یا تعیین شاخص های خرابی انجام می پذیرد. هدف اصلی این مقاله تخمین ظرفیت های حالات حدی و سطوح خرابی سدهای وزنی بتنی بر مبنای انرژی می باشد. از این رو با انتخاب سد وزنی پاین فلت به عنوان مورد مطالعاتی، تحلیل دینامیکی فزاینده غیرخطی با استفاده از الگوریتم جستجو و انباشت بر روی سیستم سد- مخزن- فونداسیون صلب، تحت رکوردهای حوزه نزدیک دارای اثرات پیش روندگی، انجام شده است. در این تحقیق، شدت آریاس که معرف انرژی تجمعی شتاب نگاشت می باشد به عنوان معیار شدت زلزله در نظر گرفته شده و سه پارامتر انرژی اتلاف شده به دلیل شکست، انرژی اتلاف شده به دلیل شکست در حرکت تاج سد در جهت پایین دست و انرژی اتلاف شده به دلیل شکست در حرکت تاج سد در جهت بالادست به عنوان معیار خرابی سازه انتخاب شده اند. با بررسی منحنی های تحلیل دینامیکی فزاینده مشاهده گردید که تا سطح شدتی که انرژی اتلاف شده به دلیل شکست در حرکت تاج سد در جهت بالادست برابر صفر می باشد، پاسخ انرژی غالب سد، پاسخ ناشی از حرکت های رو به پایین دست سازه و ترک­خوردگی در تراز پایه می­باشد. درحالی که بعد از سطح شدت مذکور، در هر سطح شدت، پاسخ کلی سازه برابر مجموع پاسخ های سازه در حرکت در جهات پایین دست و بالادست می باشد. نتایج نشان دادند که بیان رفتار سازه بر اساس پاسخ انرژی کلی آن به نظر جامع تر و درست تر می باشد.

کلیدواژه ها

ارزیابی لرزه ای, تحلیل دینامیکی فزاینده غیرخطی, الگوریتم جستجو و انباشت, شدت آریاس, انرژی اتلاف شده به دلیل شکست

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.