مطالعه آزمایشگاهی تاثیر دیواره جانبی بر ابعاد گودال آبشستگی در پایین دست کالورت

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی عمران فردوسی، دوره: 31، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_CIVIL-31-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 45
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمحمد علی زمردیان

شیراز

حمیده غفاری

شیراز

فاطمه ساداتی

شیراز

چکیده

آبشستگی موضعی در خروجی کالورت­ پدیده­ای متداول است؛ لذا ارائه راهکارهای مقابله با این پدیده مخرب ضروری می­باشد. در مطالعه حاضر تاثیر دیواره جانبی پایین­دست کالورت بر ابعاد گودال آبشستگی موضعی با درنظر گرفتن دیواره­هایی با زوایای ۱۵، ۳۰، ۴۵، ۶۰ و ۷۵ درجه نسبت به خط مرکزی جریان، در دو تیپ هیدرولیکی ۱ و ۴ و در دو کالورت با مقطع دایره ای و مستطیلی بررسی شد. نتایج نشان داد که استفاده از دیواره با زاویه ۱۵ درجه باعث کاهش عمق و طول گودال آبشستگی و همچنین ارتفاع رسوب گذاری در پایین­دست می­شود که میزان کاهش عمق آبشستگی در کالورت مستطیلی با تیپ ۱ هیدرولیکی به میزان %۳/۳۵  نسبت به تست شاهد مشاهده شد. همچنین دیواره با زاویه ۳۰ درجه در مقطع مستطیلی با تیپ ۱، با کاهش ۴۶% آبشستگی عملکرد خوبی را نشان داده است. دیواره های جانبی با زاویه ۶۰ و ۷۵ درجه، عملکرد مناسبی در کاهش آبشستگی نشان ندادند. همچنین در تیپ ۱، دیواره در همه زوایا باعث کاهش عمق آبشستگی شد؛ اما در تیپ ۴ فقط در زاویه ۱۵ درجه عمق آبشستگی به میزان ۳۰% در مقطع دایره ای و ۱۰% در مقطع مستطیلی کاهش پیدا کرد. همچنین ابعاد گودال آبشستگی در پایین­دست کالورت با مقطع دایره­ای بیشتر از مقطع مستطیلی مشاهده شد؛ به گونه­ای که در مقطع دایره­ای در تیپ ۱ هیدرولیکی، عمق آبشستگی به میزان ۳۵% نسبت به مستطیلی افزایش داشته است که این در تیپ ۴ هیدرولیکی به میزان ۹۵% مشاهده شد. همچنین ابعاد گودال آبشستگی در تیپ ۱ نسبت به تیپ ۴ در همه زوایا بیشتر می­باشد و این در حالی است که ارتفاع رسوب گذاری در تیپ ۴ نسبت به تیپ ۱ بیشتر می باشد.

کلیدواژه ها

کلیدی آبشستگی, موضعی, کالورت, دیواره جانبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.