ارزیابی بودجه انرژی و بهره وری آن در مزارع تولید سیب زمینی (Solanum tuberosum L.) استان کردستان، مطالعه موردی: دشت دهگلان

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کشاورزی، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRY-4-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 56
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزاد حسین پناهی

دانشگاه فردوسی مشهد

محمد کافی

دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

به منظور مقایسه مزارع تولید تجاری و سنتی سیب زمینی (Solanum tuberosum L.) استان کردستان از نظر جنبه های مختلف مصرف انرژی مطالعه-ای طی سال های زراعی ۸۷-۱۳۸۶ و ۸۸-۱۳۸۷ در دشت دهگلان صورت گرفت. به این منظور۵۰ مزرعه از مزارع تجاری و ۵۰ مزرعه از مزارع سنتی سیب زمینی موجود در دشت دهگلان انتخاب و اطلاعات مربوط به نهاده های ورودی و عملکرد سیب زمینی در قالب پرسش نامه هایی از کشاورزان مربوطه استخراج گردید. نتایج نشان داد که مقدار کل انرژی های ورودی در مزارع تولید تجاری و سنتی به ترتیب ۶۷/۹۳۳۳۰ و ۵۲/۴۴۲۷۹ مگاژول در هکتار بود. در مزارع تجاری سهم انرژی های مربوط به مواد شیمیایی، سوخت های فسیلی و ماشین آلات، بذر، آب آبیاری، کود دامی و نیروی انسانی به ترتیب ۵/۴۲، ۰۶/۲۵، ۴۰/۱۵، ۴۷/۱۰، ۳۴/۴ و ۷۶/۱ درصد بود و این مقادیر برای مزارع سنتی به ترتیب ۲۱/۱۸، ۵۱/۲۷، ۹۶/۱۸، ۲۸/۲۶، ۸۰/۱ و ۰۵/۷ درصد محاسبه شد. حدود ۴۷/۲۱ درصد از کل انرژی های ورودی در مزارع تجاری جزء انرژی های تجدیدپذیر شامل (نیروی انسانی، بذر و کود دامی) بود که این میزان در مزارع سنتی به ۸۱/۲۷ درصد افزایش یافت. مقادیر کارایی مصرف انرژی، انرژی ویژه، بهره وری انرژی و انرژی خالص در مزارع تجاری به ترتیب ۳۷/۱، ۶۲/۲ مگاژول به ازاء هر کیلوگرم، ۳۸/۰ کیلوگرم به ازاء هر مگاژول و ۰۷/۳۴۹۱۳ مگاژول در هکتار و در مزارع سنتی به ترتیب ۴۱/۱ و ۵۵/۲ مگاژول به ازاء هر کیلوگرم، ۳۹/۰ کیلوگرم به ازاء هر مگاژول و ۹۱/۱۸۱۷۴ مگاژول در هکتار به دست آمد. در مجموع نتایج نشان داد که پایداری تولید سیب زمینی در مزارع تجاری علیرغم تولید عملکرد بالاتر در حد پایین تری است و این مسئله لزوم تجدید نظر در ارتباط با مصرف نهاده های انرژی بر را ضروری می سازد.

کلیدواژه ها

انرژی تجدیدپذیر, انرژی غیرقابل تجدید, انرژی مستقیم, انرژی غیرمستقیم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.