ارزیابی شاخص های رشد و عملکرد دو رقم گندم (L. Triticum aestivum) در رقابت با علف های هرز چاودار (L. Secale cereale) و خردل وحشی (L. Sinapis arvensis)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کشاورزی، دوره: 3، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRY-3-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 52
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

گودرز احمدوند

فاطمه سلیمانی

چکیده

تحقیق حاضر با هدف بررسی شاخص های رشدی و قدرت رقابتی دو رقم گندم (L. Triticum aestivum) در شرایط تداخل با دو گونه علف هرز باریک برگ و پهن برگ به صورت دو آزمایش فاکتوریل مجزا، در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی ۸۸-۱۳۸۷ در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدان انجام شد. در هر دو آزمایش، ارقام گندم الوند و سایسون با تراکم ثابت۴۵۰ بوته در مترمربع کشت شدند. در آزمایش اول، بذور علف هرز چاودار (L. Secale cereale) با تراکم های صفر، ۲۰، ۴۰، ۶۰ و ۸۰ بوته در مترمربع در بین ردیف های گندم کشت شد. در آزمایش دوم، سطوح تراکم علف هرز خردل وحشی (L. Sinapis arvensis) ۰، ۸، ۱۶، ۲۴ و ۳۲ بوته در مترمربع بود. نتایج آزمایش نشان داد که افزایش تراکم هر دو گونه علف هرز سبب کاهش شاخص سطح برگ، تجمع ماده خشک، سرعت رشد محصول، دوام سطح برگ، دوام ماده خشک و عملکرد ارقام گندم شد. صفات یاد شده و عملکرد دانه رقم الوند در رقابت با هر دو گونه علف هرز کاهش کمتری نشان داد. ارتفاع رقم سایسون با افزایش تراکم علف هرز کاهش نشان داد، اما در رقم الوند چنین نبود. در تراکم های مورد بررسی علف هرز، تک بوته خردل وحشی نسبت به چاودار، خسارت بیشتری بر هر دو رقم گندم وارد کرد. به طور کلی، رقم الوند در تداخل با هر دو گونه علف هرز، از قدرت رقابتی بالاتری در مقایسه با سایسون برخوردار بود.

کلیدواژه ها

دوام شاخص سطح برگ, دوام ماده خشک, کاهش عملکرد, مدل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.