اثر مقدار و زمان مصرف کود نیتروژن و تراکم علف هرز بر تولید بذر خردل وحشی (Sinapis arvensis ) در گندم پاییزه

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای زراعی ایران، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JFCR-3-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 52
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی راستگو

دانشگاه فردوسی مشهد

علی قنبری

دانشگاه فردوسی مشهد

محمد بنایان اول

دانشگاه فردوسی مشهد

حمید رحیمیان مشهدی

دانشگاه تهران

چکیده

بمنظور بررسی اثر مقدار و زمان مصرف کود نیتروژن و تراکم علف هرز بر تولید بذر خردل وحشی در گندم پاییزه ، آزمایشی در سال زراعی ۷۹-۷۸ در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی مشهد انجام شد. این طرح بصورت کرتهای خرد شده و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. آزمایش دارای سه فاکتور شامل تراکم علف هرز در چهار سطح (۰، ۸ ، ۱۶ و ۳۲ بوته در متر مربع) ، مقدار کود نیتروژن در سه سطح ( کم = ۱۰۰ کیلوگرم در هکتار ، مطلوب = ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار و زیاد = ۲۲۵ کیلوگرم در هکتار) و الگوی تقسیط کود نیتروژن در دو سطح (الگوی اول = ۳/۱ کود همزمان با کاشت + ۳/۲ کود در ابتدای پنجه زنی ؛ الگوی دوم = ۳/۱ کود همزمان با کاشت + ۳/۱ کود در ابتدای پنجه زنی + ۳/۱ کود در ابتدای به ساقه رفتن ) بود. دو فاکتور تراکم علف هرز و سطوح کود نیتروژن بصورت فاکتوریل، کرت اصلی را تشکیل می داد و کرتهای فرعی نیز الگوهای تقسیط کود نیتروژن بودند. نتایج این آزمایش نشان داد که الگوی تقسیط نیتروژن اثر معنی داری بر قابلیت تولید بذر خردل وحشی ایجاد نکرد. همچنین مشخص شد که افزایش تراکم خردل وحشی و کاربرد مقادیر بالای کود بدلیل اثر معنی دار آن بر بیوماس تولیدی در واحد سطح منجر به افزایش تولید بذر در واحد سطح شد. ضرایب حاصل از مدل راست گوشه دو پارامتری نشان داد که مقادیر حداکثر تولید بذر خردل وحشی در واحد سطح در سطوح کم، مطلوب و زیاد نیتروژن به ترتیب ۰۸/۱۶۱ ،۰۵/۳۱۱ و ۶۲/۴۸۸ میلیون بذر در هکتار بود که نشان دهنده اثر مثبت و معنی دار نیتروژن بر مقدار تولید بذر خردل وحشی در سطوح مختلف تراکم خردل وحشی می باشد.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.