بررسی اثر کیفیت و بسته بندی بر قیمت روغن خوراکی افتابگردان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه اقتصاد و توسعه کشاورزی، دوره: 37، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JEAD-37-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 112
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیرحسین چیذری

گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران و مدرس اقتصاد کاربردی زانویل کریگر دانشکده هنر و علوم، دانشگاه جانز هاپکینز

محدثه دهقانی

گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران

چکیده

بر اساس رفتار مصرف کنندگان قیمت هایی که در بازار مورد پذیرش مصرف کننده قرار می گیرند ناشی از ویژگی های کالاهاست. این ویژگی ها هرکدام سهمی در قیمت مورد توافق مصرف کننده یا تقاضاکننده و عرضه کننده دارد. لذا شناخت دقیق خواسته های مصرف کننده موجب تولید و عرضه کالای تقاضامحور، کاهش هزینه های بازاریابی، نفوذ بیشتر محصول در بین مصرف کنندگان و افزایش مطلوبیت مصرف کننده و وفاداری او به برند خواهد شد. این مطالعه به بررسی اثر کیفیت و بسته بندی بر قیمت روغن خوراکی (آفتابگردان) در شهر تهران به عنوان بزرگ ترین بازار مصرف روغن خوراکی پرداخته است. به منظور دست یابی به هدف اصلی از روش قیمت گذاری هدونیک استفاده شده است. سپس به منظور تعیین عوامل موثر بر مقدار مصرف این روغن ها و همچنین تعیین عوامل موثر بر وفاداری مصرف کننده به برند روغن خوراکی، با توجه به ماهیت کیفی و ترتیبی متغیر وابسته از الگوی لاجیت ترتیبی استفاده شده است. تعیین حجم نمونه به روش نمونه گیری خوشه ای دومرحله ای در دسترس از بین کل مصرف کنندگان شهر تهران بوده و اطلاعات از جمع آوری ۳۵۰ پرسشنامه که توسط مصرف کنندگان تکمیل گردیده، به دست آمده است. الگوهای موردمطالعه به ترتیب با استفاده از نرم افزارهای shazam و stata برآورد شد. عوامل مختلفی بر میزان مصرف این روغن در سطوح مختلف مصرف تاثیرگذار می باشد. اما به طورکلی عواملی مانند افزایش سن، افزایش سطح درآمد و افزایش سطح تاثیر بیماری و رژیم غذایی بر نوع روغن خوراکی موجب کاهش در میزان مصرف این روغن خوراکی می شود. همچنین عوامل دیگری مانند افزایش سطح کیفیت محصول، افزایش در سطح کیفیت بسته بندی روغن، افزایش سطح وفاداری مصرف کننده به روغن خوراکی و افزایش فروش آنلاین این محصول، افزایش سطح تقاضا برای این خوراکی را به همراه دارد.

کلیدواژه ها

روغن خوراکی, قیمت گذاری هدونیک, لاجیت ترتیبی, وفاداری به برند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.