تحلیل اثرگذاری فناوری دیجیتالی بر زیرساخت های شگل گیری روستای خلاق در سکونتگاه های پیراشهری (مورد: کلانشهرمشهد)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه راهبردهای توسعه روستایی، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_RDS-10-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 84
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر عنابستانی

دانشگاه شهید بهشتی

مهدی جوانشیری

دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

استفاده از فناوری دیجیتالی بر شکل گیری روستای خلاق به عنوان رویکردی نو در استفاده از قابلیت ها و ظرفیت های موجود روستا جهت احیای آن، تاثیرگذار بوده است. پژوهش حاضر، به منظور تحلیل اثرگذاری فناوری دیجیتالی بر زیرساخت های شکل گیری روستای خلاق سکونتگاه های پیراشهری مشهد به انجام رسیده است. روش تحقیق در پژوهش حاضر توصیفی - تحلیلی و نوع آن ازنظر هدف، بنیادی و برای جمع آوری اطلاعات از روش های اسنادی و میدانی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل ۸ روستای پیرامون کلان شهر مشهد در سال ۱۴۰۰ است که دارای دفتر ICT روستایی، جمعیت بالای ۱۰۰۰ خانوار و در مجاورت شهر مشهد قرارگرفته اند. با توجه به تعداد خانوارهای کل در جامعه نمونه (۲۰۸۱۳ خانوار=N) و با خطای ۰۷/۰ درصد در فرمول کوکران حجم نمونه ای برابر ۱۹۴ خانوار محاسبه که با روش تصادفی سیستماتیک از جامعه روستایی انتخاب شدند. تحلیل فضایی متغیرهای اصلی با استفاده از مدل های FGRA و MABAC انجام شد که روستاهای گرجی سفلی، حسین آباد قرقی و دهرود دارای بالاترین، و روستاهای کال زرکش و چهار برج دارای پایین ترین سطح استفاده از خدمات فناوری دیجیتالی (RICT) و زیرساخت های روستای خلاق است. در ادامه برای بررسی تاثیر فناوری دیجیتالی (RICT) بر "زیرساخت های روستای خلاق"، ضمن تائید همبستگی مثبت و معنی داری این دو متغیر با آزمون همبستگی پیرسون، نتایج مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد تکنیک حداقل مربعات جزئی (PLS) نشان می دهد که بعد "آگاهی از خدمات RICT" با در نظر گرفتن اثرات مستقیم و غیرمستقیم، با ضریب ۷۵۵/۰، تاثیر بیشتری بر زیرساخت های روستای خلاق در سکونتگاه های نمونه داشته است. در کل با توجه به مقدار ضریب تعیین (R۲) برای متغیر زیرساختهای روستای خلاق (۹۶۹/۰) مشخص گردید تاثیرگذاری فناوری دیجیتال روستایی (RICT) بر زیرساخت های روستای خلاق در سطح قوی است. بنابراین از منظر زیرساختهای روستای خلاق، برای جذب جمعیت و آماده سازی جمعیت جوان، پیشنهاد می شود از مشوق های دولتی، همانند عدم پرداخت مالیات و تسهیلات مسکن و اشتغال استفاده کرد.

کلیدواژه ها

فناوری دیجیتالی, سکونتگاه های روستایی, زیرساخت روستای خلاق, بسترهای دانش, کلان شهر مشهد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.