موسیقی بیرونی اشعار نظیری نیشابوری

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات شبه قاره، دوره: 3، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_JSRU-3-9_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 54
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

چکیده

موسیقی شعر یکی از بهترین مختصاتی است که به طور ذاتی ارزش و اهمیت آن را مشخص می­کند و در واقع موسیقی شعر است که ضمن این که شنیدن آن را برای گوش­ها جذاب می­سازد، راهی برای دلنشین کردن شعر است تا از این طریق مفهوم و هدفی که در بطن سخن منظوم نهفته است، سریعتر به مقصد و مقصود مورد نظر واصل گردد. منظور از موسیقی بیرونی شعر که باعث آهنگ و موسیقی کلام و زیبایی آن گردیده ، وزن عروضی است که بر اساس کشش هجاها و تکیه هاست.  دیوان نظیری نیشابوری از نظر موسیقی بیرونی و تنوع وگوناگونی اوزان عروضی به کار رفته درآن قابل توجه و ملاحظه است. در دیوان نظیری نیشابوری ۵۶۴ غزل، ۴۲ قصیده، ۳ قطعه، ۱۰ ترکیب بند و ترجیع بند و ۱۴۱ رباعی وجود دارد که مجموع ۷۶۰ قطعه شعر است. شاعر در تمام دیوان از ۹ بحر و ۳۷ وزن استفاده کرده است : ۲۷۵ مورد در بحر هزج شامل ۱۲۸ غزل، ۳ قصیده، ۲ ترکیب بند، ۱ قطعه و ۱۴۱ رباعی ؛ ۱۸۶ مورد در بحر رمل شامل ۱۷۴ غزل، ۹ قصیده، ۳ ترکیب بند؛ ۱۳۴ مورد در بحر مجتث شامل ۱۱۵ غزل، ۱۸ قصیده، یک قطعه ؛ ۱۱۱ مورد در بحر مضارع شامل ۱۰۰ غزل، ۷ قصیده، ۴ ترکیب بند ؛ ۲۹ مورد در بحر خفیف شامل۲۵ غزل، ۳ قصیده، ۱ ترکیب بند ؛ ۱۶ مورد در بحر رجز شامل ۱۵ غزل، ۱ قصیده ؛ ۶ مورد در بحر منسرح شامل ۵ قصیده، ۱ غزل  ؛ ۳ مورد در بحر سریع شامل ۲ غزل، ۱ قطعه ؛ ۳ مورد در بحر متقارب شامل ۲ غزل، ۱ قطعه.

کلیدواژه ها

موسیقی, عروض, وزن, بحر, نظیری نیشابوری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.