ساختار کالج فورت ویلیام و عملکرد آن با رویکرد نثر اردو و زبان فارسی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات شبه قاره، دوره: 4، شماره: 12
  • کد COI اختصاصی: JR_JSRU-4-12_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 54
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

چکیده

انگلستان برای گستراندن قدرت رو به ­فزونی­اش، در سال ۱۸۰۰م. فورت ویلیام کالج را در ­شهرکلکته تاسیس کرد. آنان برای افزایش آگاهی افسران ­شان از فرهنگ و زبان بومیان شبه قاره­ی هند، ناخواسته، به غنای زبان اردو و ژرف­پویی­اش یاری رساندند و تالیف به زبان اردو بیشتر و بیشتر شد که این رویکرد، هم قلمرو زبان اردو را گسترش داد و هم تالیف­هایی در زمینه­ی دستور زبان، در پی داشت. پیامد این حرکت، ترجمه­ی داستان­های فارسی به زبان اردو بود که بیشتر طیف­های مردمی را به سوی خود جلب کرد. چنین می­نماید که قطع نفوذ زبان فارسی و فرهنگ آن در این پهنه، محور اصلی سیاست سلطه جویان بوده است. اگرچه عمر فورت ویلیام کوتاه بود و عاقبت به دست سران موسس خود از صفحه­ی تاریخ محو شد، ولی کارنامه­ی درخشانی را بر جای گذاشت. در این مقاله سعی شده است انگیزه­ی این کار­نامه­ی درخشان را با توجه به اساس و اسباب بر­کناری فورت ویلیام مورد بررسی قرار دهیم. محوریت این مقاله ادغام بررسی سیاست و اعمال نظر انگلیسی­ها؛ تاثیر فارسی و ادبیاتش در متون تهیه شده در آنجا و نحوه شکل­گیری نثر ادبی اردوست. روش تحقیق، استفاده از متون معتبر اردو و تحلیلی بر محور مقاله می­باشد.

کلیدواژه ها

اردو, ترجمه, داستان, فارسی, فورت ویلیام, کریست

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.