بررسی کارآیی مصرف و کودپذیری آهن در ژنوتیپ های مختلف گندم

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه آب و خاک، دوره: 31، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_JSW-31-5_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 39
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پیمان کشاورز

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

مجید فروهر

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

مسعود دادیور

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

چکیده

شناخت و تمایز ارقام عنصرکارآ و کودپذیر از یکدیگر برای کاشت در سیستم های کشاورزی ارگانیک و سیستم های کشاورزی پر نهاده ضروری است. در کشاورزی ارگانیک ژنوتیپ های عنصر کارآ به دلیل کودپذیری پایین در اولویت انتخاب قرار دارند، در حالی که در کشاورزی پر نهاده و پر تولید، ارقام پرمحصول انتخابی، معمولا کودپذیری بالایی دارند. به منظور شناخت و تمایز ژنوتیپ های گندم آهن کارا و کودپذیر از یکدیگر، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی (طرق) طی سال های۹۱-۱۳۸۹ انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل ۶ ژنوتیپ گندم (گونه های گندم تریتیکاله و دوروم (رقم بلیخ – ۲) و ارقام الوند، فلات، C۷۵-۵ و طوس) و دو مقدار مصرف آهن (صفر و ۱۰ کیلوگرم در هکتار کلات Fe-EDDHA) بود. نتایج نشان داد مصرف آهن به طور میانگین، موجب افزایش معنی دار عملکرد دانه (P< ۰.۰۵) به میزان ۹/۹ درصد نسبت به شاهد گردید. در بین ژنوتیپ های گندم، بیشترین افزایش عملکرد در گندم دوروم به میزان ۱/۱۷ درصد) و کمترین آن در گندم رقم طوس (به میزان ۱/۴ درصد) بدست آمد. در اثر مصرف آهن، تغییر غلظت آهن در دانه، علی رغم ۷/۵ درصد افزایش، از نظر آماری معنی دار نگردید. ولی جذب آهن در دانه گندم به میزان ۴/۱۶ درصد افزایش معنی داری یافت (P< ۰.۰۱). کارایی مصرف آهن در ژنوتیپ های مختلف گندم به صورت: طوس و فلات< تریتیکاله< الوند< C۷۵-۵

کلیدواژه ها

آهن کارا, تریتیکاله, دوروم, عناصر کم مصرف, کارآیی زراعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.