افزایش عملکرد و اجزای عملکرد آفتابگردان با مصرف تلفیقی فسفر و لجن فاضلاب در شرایط آبیاری مطلوب و محدود

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه آب و خاک، دوره: 31، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_JSW-31-6_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 69
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سولماز کاظم علیلو

دانشگاه تبریز

نصرت اله نجفی

دانشگاه تبریز

عادل ریحانی تبار

دانشگاه تبریز

چکیده

برای بررسی تاثیر لجن فاضلاب (SS) و سوپرفسفات تریپل (TSP) بر عملکرد و اجزای عملکرد آفتابگردان روغنی (Helianthus annuus L.) در شرایط آبیاری مطلوب و محدود، آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی طی دو سال در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوی و در شرایط مزرعه ای انجام شد. عامل های آزمایش شامل زمان آبیاری در دو سطح (آبیاری مطلوب و محدود به ترتیب پس از ۶۰ و ۱۵۰ میلی متر تبخیر از تشت تبخیر کلاس A)، TSP در سه سطح (صفر، ۱۰۰ و ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار)، SS در چهار سطح (صفر، ۲/۱۴، ۴/۲۸ و ۷/۵۶ تن در هکتار) و سال در دو سطح (۱۳۹۳ و ۱۳۹۴) با سه تکرار بودند. نتایج تجزیه واریانس مرکب داده ها نشان داد که اثر سال به استثنای وزن هزار دانه، تعداد دانه در بوته و درصد پوکی بر سایر صفات معنادار بود. با وجود اینکه آبیاری محدود (تنش کم آبی) سبب افزایش معنادار درصد پوکی شد ولی وزن هزار دانه، وزن و تعداد دانه در بوته، قطر طبق و عملکرد دانه نسبت به شرایط آبیاری مطلوب به طور معناداری کاهش یافتند. بیشترین وزن هزار دانه، وزن و تعداد دانه در بوته، قطر طبق و عملکرد دانه و کمترین درصد پوکی در شرایط آبیاری مطلوب از تیمار تلفیقی ۲۰۰ کیلوگرم TSP+۷/۵۶ تن SS در هکتار و در شرایط آبیاری محدود از تیمارهای تلفیقی ۱۰۰ کیلوگرم TSP+۷/۵۶ تن SS در هکتار و ۷/۵۶ تن SS به تنهایی به دست آمد. نتایج این تحقیق نشان داد که مصرف تلفیقی TSP و SS در کاهش اثرهای منفی تنش خشکی در آفتابگردان موثر بود. برای کاهش مصرف کودهای شیمیایی، افزایش عملکرد دانه آفتابگردان و توسعه کشاورزی پایدار، در شرایط آبیاری مطلوب، مصرف تلفیقی ۲۰۰ کیلوگرم TSP+۷/۵۶ تن SS در هکتار و در شرایط آبیاری محدود، مصرف ۱۰۰ کیلوگرم TSP+۷/۵۶ تن SS در هکتار می تواند در شرایط مشابه توصیه شود.

کلیدواژه ها

تنش کم آبی, دانه های روغنی, کشاورزی پایدار, مدیریت تلفیقی تغذیه گیاه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.