بررسی اثر سایه انداز سه رقم نخل و عمق خاک بر میزان واجذبی روی بومی خاک آهکی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه آب و خاک، دوره: 33، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JSW-33-4_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 53
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نرگس آبدار

دانشجوی کارشناسی ارشدگروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

رضا قاسمی

دانشیار گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

چکیده

روی از عناصر ضروری رشد گیاه است که نقش های متابولیکی زیادی را در گیاه ایفا می کند. بنابراین انتشار روی از سطوح خاک به محلول خاک یک عامل مهم در تعیین قابلیت دسترسی روی به گیاهان در حال رشد است. لذا به منظور بررسی تاثیر عمق خاک و پوشش گیاهی بر الگوی آزادسازی روی، ۵۴ نمونه خاک از بخش درون و خارج سایه انداز سه رقم نخل شاهانی، حلوانی و قصب از سه عمق ۲۰-۰، ۴۰-۲۰ و ۶۰-۴۰ سانتی متر در سه تکرار از روستای سیمکان واقع در شهرستان جهرم جمع آوری شد. بررسی سینتیک واجذبی روی در هشت دوره زمانی مختلف (۵، ۱۵، ۳۰، ۶۰، ۱۲۰، ۲۴۰، ۴۸۰، ۱۴۴۰ دقیقه) با عصاره گیر AB-DTPA انجام گرفت. هشت مدل سینتیکی برای توصیف آزادسازی روی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد، معادلات الوویچ ساده شده، پخشیدگی پارابولیک و تابع توانی به دلیل مقادیر نسبتا بالاتر از ضرایب تبیین و خطای استاندارد برآورد پایین، توانستند پیش بینی مناسبی از سینتیک آزادسازی روی در خاک های مورد مطالعه داشته باشند. مقدار روی تجمعی آزاد شده در خاک های زیر سایه انداز بیشتر از خاک های خارج سایه انداز بود و همچنین بیشترین مقدار روی تجمعی آزاد شده در خاک های زیر سایه انداز رقم قصب اتفاق افتاد. بررسی همبستگی بین ضرایب معادلات سینتیکی تابع توانی، الوویچ ساده شده و انتشار پارابولیکی نشان داد که بین ضرایب معادلات حاصل از خاک های زیر سایه انداز نسبت خاک های خارج سایه انداز همبستگی بیشتری وجود دارد.

کلیدواژه ها

آزادسازی روی, پوشش گیاهی, عمق خاک, معادلات سینتیکی, نخل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.