مدلسازی جذب کادمیم و سرب توسط سپیولیت با استفاده از روش سطح پاسخ (RSM)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه آب و خاک، دوره: 33، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_JSW-33-6_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 60
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه پیری

ارومیه

ابراهیم سپهر

دانشگاه ارومیه

عباس صمدی

دانشگاه ارومیه

خلیل فرهادی

دانشگاه ارومیه

محمد علیزاده خالد آباد

ارومیه

چکیده

فرآیند جذب و استفاده از جاذب­های ارزان قیمت برای حذف فلزات سنگین یکی از روش­هایی است که در سال­های اخیر توجهات زیادی را به خود جلب کرده است. در این تحقیق به منظور مدلسازی و بررسی اثر فاکتورهای pH، غلظت و قدرت یونی بر جذب فلزات سنگین سرب و کادمیم از محلول­های آبی توسط رس سپیولیت، از روش سطح پاسخ بر مبنای مدل باکس بنکن استفاده شد. برای این منظور آزمایشات ناپیوسته جذب، با در نظر گرفتن دامنه­های متفاوتی از این سه متغیر شامل pH (۶-۳)، قدرت یونی محلول (mol L-۱ ۰۶/۰-۰۱/۰) و غلظت فلز (mg L-۱ ۲۰۰-۰) اجرا گردیدند. نتایج نشان داد میزان جذب سرب و کادمیم با افزایش غلظت اولیه فلز و pH، افزایش و با افزایش قدرت یونی محلول کاهش یافت. آنالیز واریانس یک طرفه (۰۰۰۱/۰> p) نشان داد مدل درجه دو بهترین مدل برای تعیین برهمکنش متغیرهای مورد مطالعه می­باشد، این مدل حاکی از آن است که غلظت موثرترین عامل در حذف کادمیم و سرب به وسیله سپیولیت است. با توجه به مقادیر ضریب تعیین (۹۹/۰=R۲) وR۲ متعادل شده (۹۸/۰=R۲adj) می­توان گفت مدل بدست آمده برای تحلیل داده­ها مناسب می­باشد. شرایط بهینه برای جذب حداکثر سرب و کادمیم از محلول­های آبی در pH=۶، غلظت فلز (mg L-۱) ۲۰۰ و قدرت یونی محلول (mol L-۱) ۰۲/۰ است. مقادیر پیش­بینی شده جذب برای شرایط بهینه ذکر شده برای جذب سرب و کادمیم نیز به ترتیب ۴/۴۴ و (mg g-۱) ۲۸/۳۴ بدست آمد. بطور کلی می­توان گفت سپیولیت می­تواند به عنوان یک جاذب ارزان قیمت و قابل دسترس برای جذب کادمیم و سرب از آب های آلوده استفاده شود.

کلیدواژه ها

کلید واژگان: مدل باکس بنکن, عناصر سنگین, سپیولیت, آلودگی آب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.