برآورد حد قابل تحمل هدررفت خاک با استفاده از روشهای رگرسیون خطی و درختی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه آب و خاک، دوره: 34، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JSW-34-1_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 134
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یاسر استواری

دانشگاه شیراز

سید علی اکبر موسوی

دانشگاه شیراز

حسن مظفری

دانشگاه شیراز

چکیده

برای انجام فعالیت­های حفاظتی در برابر فرسایش خاک دانستن میزان حد قابل تحمل هدررفت خاک بسیار ضروری است. از این­رو، پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان حد قابل تحمل هدررفت خاک به روش ضخامت و بر اساس معادله پرکاربرد اسکیدمور و توسعه توابع انتقالی رگرسیونی در برآورد این ویژگی در حوضه بالادست سد درودزن انجام شد. برای این منظور تعداد ۶۰ نیمرخ خاک با دستگاه بیل مکانیکی حفر و علاوه بر اندازه­گیری عمق خاک، برخی از ویژگی­های فیزیکی و شیمیایی خاک سطحی (۰ تا ۳۰ سانتیمتر) نیز در آزمایشگاه و صحرا اندازه­گیری شد. از روش رگرسیونی خطی چندگانه و رگرسیون درختی برای توسعه توابع انتقالی استفاده شد. نتایج نشان داد مقدار حد قابل تحمل هدررفت خاک با استفاده از روش اسکیدمور با میانگین ۰۴/۱ تن در هکتار در سال از حداقل ۲۹/۰ تا حداکثر ۲۵/۲ تن در هکتار در سال متغیر بود. ماده آلی خاک با داشتن بیشترین ضریب استاندارد شده (۶۴/۰=Beta) و بیشترین همبستگی (۷۷/۰-) با حد قابل تحمل هدررفت خاک مهمترین ویژگی در برآورد این شاخص خاک بود. بر اساس آمارههای ارزیابی، روش رگرسیون درختی با میانگین برآوردی حد قابل تحمل هدررفت خاک ۰۸/۱ تن در هکتار در سال و داشتن ضریب تعیین بالاتر در هر دو مجموعه داده وا سنجی (۹۶/۰=R۲) و اعتبارسنجی (۷۸/۰=R۲) و مقدار خطای کمتر در داده واسنجی (۲۶/۰ تن در هکتار در سال=RMSE) و اعتبارسنجی (۱۳/۰ تن در هکتار در سال =RMSE) کارآیی بیش­تری در مقایسه با روش رگرسیونی چندگانه چندگانه با میانگین برآوردی حد قابل تحمل ۱۳/۱ تن در هکتار در سال داشت.

کلیدواژه ها

توابع انتقالی, خاکهای آهکی, رگرسیون چندگانه, روش اسکیدمور, فرسایش پذیری خاک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.