الگوهای کاربردی جدید برآورد میانگین دمای روزانه در نواحی مختلف اقلیمی ایران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه آب و خاک، دوره: 34، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_JSW-34-5_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 91
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهاره میرکماندار

دانشجوی دکتری سازه های آبی، دانشگاه شهید باهنر کرمان

سید حسین ثنایی نژاد

دانشگاه فردوسی مشهد

حجت رضائی پژند

عضو هیات علمی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد

محبوبه فرزندی

دکتری هواشناسی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

تاثیر اقلیم بر الگوهای رفتاری تغییرات دما در روش­های موجود مورد توجه قرار نگرفته است. با رسم دقیق منحنی تغییرات روزانه­ی دما در یک روز عادی نشان می­دهد که توزیع این متغیر نرمال نیست و یک منحنی چوله به راست است. بنابراین استفاده از ضرایب مساوی برای برآورد میانگین دمای روزانه خطا دارد. این مقاله الگوهای جدیدی را برای برآورد میانگین دمای روزانه درسه ناحیه مختلف اقلیمی ایران و ایستگاه های نمونه مربوطه ارائه داده است. به این منظور خوشه­بندی اقلیمی که مطابق آن کشور ایران به سه خوشه ساحلی، کوهستانی و بیابانی و نیمه بیابانی تقسیم شده، انتخاب و نمونه گیری سیستماتیک برای تعیین ایستگاه های منتخب صورت گرفت. سپس الگوی­های رگرسیونی خطی پس از غربال و آماده سازی  بر داده­ها برازش داده شد. نتایج ارائه شده وجود عرض از مبدا را در تمام الگوها تایید می­کند. که دامنه آن برای سه خوشه و ایستگاه های نمونه از ۷۳۵/۱- تا ۲۶/۰ می باشد. ضریب استاندارد شده (Beta) متغیرهای پیشگو، بیانگر نابرابری وزن این متغیرها در تمامی الگوها است. این ضریب در الگوی برآورد میانگین دمای روزانه خوشه ساحلی برای متغیرهای دمای کمینه و بیشینه به ترتیب ۲/۴۸% و ۸/۵۱% می باشد. این مقادیر نشان می دهد دمای بیشینه نسبت به دمای کمینه حساس­تر است. بیشترین تاثیر دمای بیشینه با مقدار ۱/۶۳% در خوشه کوهستانی برای برآورد میانگین دمای روزانه دیده می شود. واسنجی و قیاس الگوهای ارائه شده در این مقاله با الگوی مرسوم برآورد میانگین دمای روزانه نشان از توانایی بالای الگوهای پیشنهادی در برآورد این میانگین دارد. میانگین مربع خطا (MSE) معیار واسنجی و مقایسه الگوهاست. بیشترین اختلاف برآورد میانگین دمای روزانه میان الگوی مرسوم با الگوی ارائه شده برای خوشه کوهستانی بوده که ۲۴% می باشد.

کلیدواژه ها

الگوی رگرسیونی, دمای بیشینه, دمای کمینه, میانگین دمای روزانه, نمونه گیری سیستماتیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.