غلظت عناصر کم مصرف در ارقام گندم نان با روی کارایی متفاوت در شرایط کمبود روی و روی کافی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه آب و خاک، دوره: 35، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JSW-35-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 44
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محسن نیازخانی

گروه ژنتیک و تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

بابک عبدالهی مندولکانی

گروه ژنتیک و تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

مراد جعفری

گروه ژنتیک و تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

میرحسن رسولی صدقیانی

گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

چکیده

کمبود عناصر کم­مصرف، به­ویژه روی، به­خاطر کاهش رشد و نمو گیاهان و در نتیجه تحت تاثیر قرار دادن زندگی انسان­ها یک مشکل جهانی است. بعضی از راه­کار­های مورد استفاده توسط گیاهان روی-کارا برای جذب و استفاده بهینه از روی خاک ممکن است در جذب دیگر عناصر کم­مصرف از جمله آهن، مس و منگنز تداخل ایجاد کند. برای مطالعه اثر کمبود روی بر غلظت عناصر روی، آهن، مس و منگنز در ریشه، شاخساره و دانه ارقام گندم نان با روی­کارایی متفاوت، آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کاملا تصادفی در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه ارومیه در سال ۱۳۹۶ انجام شد. به­این منظور چهار رقم گندم نان شامل دو رقم روی-کارا (بیات و نیک­نژاد) و دو رقم روی-ناکارا (هیرمند و کرج ۱) در گلدان­های حاوی خاک شنی شسته شده­ی بدون روی (عدم کاربرد روی) و حاوی روی کافی (کاربرد ۵ میلی­گرم درکیلوگرم) کاشته شدند. نمونه­گیری از ریشه و شاخساره در مرحله ۳۰ درصد سنبله­دهی و دانه در زمان رسیدگی کامل انجام گرفته و غلظت عناصر روی، آهن، مس و منگنز در اندام­ها اندازه­گیری شد و میانگین ارقام روی-کارا و میانگین ارقام روی-ناکارا محاسبه گردید. نتایج نشان داد کاهش روی خاک باعث شد در ریشه، غلظت آهن و مس (به ترتیب ۹۷/۳۷ و ۹/۷ درصد) و در دانه، غلظت آهن و منگنز (به­ترتیب ۵۸/۲۴ و ۳۳/۶ درصد) افزایش یابد. هم­چنین با کاهش روی خاک، غلظت منگنز در ریشه (۱۵ درصد) و غلظت آهن، مس و منگنز در شاخساره (به­ترتیب ۴۴/۳۹، ۵/۲۸ و ۱۹/۱۶ درصد) و غلظت مس در دانه (۵۱/۲۴ درصد) کاهش پیدا کرد. در مقایسه با ارقام روی-ناکارا، غلظت روی، مس و منگنز ریشه (به­ترتیب ۴/۱۳، ۸۸/۴۴ و ۳۲/۱۰ درصد) و غلظت آهن دانه ارقام روی-کارا (۴۲/۶ درصد) بیش­تر بود. در شرایط کمبود روی، ارقام روی-کارا از غلظت آهن ریشه (۵۵/۱۸ درصد) و غلظت روی دانه (۱۱ درصد) بیش­تری نسبت به ارقام روی-ناکارا برخوردار بودند. مقایسه توانایی انتقال نسبی عناصر به شاخساره ارقام با روی کارایی متفاوت نشان داد، در شرایط کمبود روی، ارقام روی-کارا از توانایی کم­تری در انتقال روی (۸۵/۵۳ درصد)، آهن (۶۹/۲۹ درصد)، مس (۶۹/۲۱ درصد) و منگنز (۱۷/۵۰ درصد) در مقایسه با ارقام روی-ناکارا (به ترتیب با ۷۷/۷۹، ۶۸/۳۷، ۶۵/۲۷ و ۹۱/۷۰ درصد) برخوردار بودند. به­طورکلی می­توان گفت، ارقام روی-کارای گندم نان از غلظت عناصر کم­مصرف روی، آهن و منگنز بیش­تری در ریشه و دانه برخوردار بوده و قابلیت استفاده از عناصر کم­مصرف در اندام­های آن­ها بیش­تر از ارقام روی-ناکاراست، با این­حال ارقام روی-کارا از توانایی کم­تری در انتقال روی، آهن، مس و منگنز از ریشه به شاخساره برخوردار هستند.

کلیدواژه ها

اثرات متقابل, انتقال نسبی, روی, روی-کارا, عناصر کم مصرف

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.