بررسی همدمای جذب روی و مس بر سطح اسید هومیک استخراج شده از خاک

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه آب و خاک، دوره: 35، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JSW-35-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 58
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرجان انوشا

گروه علوم خاک، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان

اکبر فرقانی

گروه علوم خاک، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان

چکیده

عناصر مس و روی یکی از عناصر کم­مصرف لازم برای رشد گیاهان است که قابلیت استفاده آن­ها توسط بسیاری از عوامل تحت­تاثیر قرار می گیرند. فرآیندهای جذب نقش تعیین­کننده بر حلالیت عناصر مذکور در محلول خاک و درنتیجه دردسترس بودن آن­ها برای گیاهان ایفا می­کند. اسیدهومیک مهم­ترین بخش آلی خاک بوده که دارای توانایی جذب فلزات می­باشد. هدف از این تحقیق استخراج اسیدهومیک خاک، مطالعه جذب سطحی عناصر بر سطح اسیدهومیک و تعیین ضرایب جذب سطحی آن­ها با استفاده از همدماهای جذب می­باشد. در این پژوهش ده نمونه خاک سطحی از مناطق جنگلی استان گیلان جمع­آوری شد. اسیدهومیک موجود در خاک­ها با استفاده از محلول­های ۱/۰ مولار NaOH و ۶ مولار HCl استخراج و با ۱/۰ مولار HCl + ۳/۰ مولار HF خالص­سازی شد. همدمای جذب عناصر (فلزات) مس و روی با به تعادل رساندن اسید هومیک با محلول­هایی با غلظت ۱۰، ۲۰، ۴۰، ۶۰ و ۸۰ میلی­گرم بر لیتر مس و روی بترتیب از منابع  CuSO۴و  ZnCl۲در محلول زمینه Ca(NO۳)۲ ۰۱/۰ مولار بدست آمد. نمونه­ها به مدت ۱۲ ساعت در ۵pH= و دمایC°۲۵ در شیکرانکوباتور تکان داده شدند، سپس نمونه­ها سانتریفیوژ و مایع رویی از کاغذ صافی عبورداده و توسط دستگاه جذب اتمی قرائت شد. داده­های آزمایشی بر سه مدل همدمای لانگمویر، فروندلیچ و تمکین برازش داده شدند. دقت برازش داده­ها براساس معیارهای ارزیابی R۲ وRMSE نشان داد که مدل فروندلیچ جذب مس و روی را به خوبی توصیف می­کند. با انجام مقایسه میانگین بین مقادیر حداکثر جذب محاسبه شده از مدل لانگمویر نشان داد که جذب مس بیشتر از روی است.

کلیدواژه ها

استخراج اسید هومیک, زمان تعادل, گروه عاملی, همدمای جذب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.