پایش خودکار حلقه های تاج خورشید و آشکارسازی نوسانات آنها

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله پژوهش فیزیک ایران، دوره: 14، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_PSI-14-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 36
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه تاران

دانشکده فیزیک، دانشگاه زنجان، زنجان

حسین صفری

دانشکده فیزیک، دانشگاه زنجان، زنجان

نسترن فرهنگ

دانشکده فیزیک، دانشگاه زنجان، زنجان

چکیده

شناسایی و پایش حلقه های تاج خورشید کلید درک میدان مغناطیسی خورشید است. در این مقاله، نوسان های آرام و سریع مغناطوهیدرودینامیکی حلقه های پایش شده از تصاویر متوالی فرابنفش دور مطالعه می شود. بدین منظور تصاویر ۱۷۱ آنگستروم ۱۴ آگوست ۲۰۱۰ در بازه زمانی ۰۰:۰۰:۰۰ تا ۰۰:۱۵:۰۰ و ۲۰ ژانویه ۲۰۱۲ در بازه زمانی ۰۷:۱۰:۰۱ تا ۰۷:۲۴:۳۷ تلسکوپ اس دی او مورد بررسی قرار گرفته است. با اعمال تبدیل موجکی پیوسته دو بعدی با موجک مورلت، حلقه های تاج خورشید از تصاویر زمینه جدا شده و نوفه ها حذف شده اند، سپس به کمک روش ردیابی حلقه های جهت مند، حلقه ها برچسب خورده و پهنای آنها معلوم می گردد. ممان های زرنیک هر یک از حلقه ها به عنوان خواص ناوردایی (انتقال، مقیاس، دوران) محاسبه شده و از شبکه های عصبی مصنوعی برای شناسایی حلقه ها در تصاویر متوالی استفاده شده و با میانگین گرفتن از پیکسل ها در امتداد موازی با محور حلقه، نوسانات سریع و میانگین  گرفتن در امتداد عمود بر حلقه، نوسانات آرام آشکارسازی می شوند. سرعت فاز، دوره تناوب و زمان میرایی وجوه نوسانی محاسبه می شوند.

کلیدواژه ها

خورشید, تبدیل موجکی, مغناطوهیدرودینامیک, زرنیک, شبکه عصبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.