ارزیابی پرتوزایی طبیعی در نمونه های خاک کناره های رودخانه دز در استان خوزستان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله پژوهش فیزیک ایران، دوره: 14، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_PSI-14-4_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 33
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی نصری نصرآبادی

دانشکده علوم و فناوری های نوین، دانشگاه اصفهان، اصفهان

گلزاده حاجی علیانی

دانشکده علوم و فناوری های نوین، دانشگاه اصفهان، اصفهان

، سید مجتبی مستجاب الدعواتی

دانشکده علوم و فناوری های نوین، دانشگاه اصفهان، اصفهان

چکیده

ویژگی های جغرافیایی هر منطقه جهان بر روی غلظت فعالیت مواد پرتوزای طبیعی نظیر اورانیوم، توریوم و پتاسیم تاثیر می گذارد. در این پژوهش ۲۶ نمونه خاک از کناره های رودخانه دز- استان خوزستان با روش تصادفی جمع آوری و برای مراحل آماده سازی به آزمایشگاه منتقل شدند. با به کارگیری آشکارساز فوق خالص ژرمانیوم (HPGE) نوع P با بازدهی نسبی ۳۸% غلظت، فعالیت عناصر پرتوزا در هر نمونه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که گستره تغییرات غلظت فعالیت پرتوزایی Ra۲۲۶، Th۲۳۲ و K۴۰ به ترتیب در نمونه های خاک ۱-Bqkg ۸۷/۳۲- ۹۷/۱۵، ۱-Bqkg ۸۵/۳۳ - ۰۴/۸ و ۱-Bqkg ۳۵/۴۷۱ - ۸۲/۱۰۶ بود، درحالی که مقادیر میانگین آنها به ترتیب ۱-Bqkg ۲۱/۲۵، ۱-Bqkg ۷۱/۱۹ و ۱-Bqkg ۵۷/۲۸۹ بودند. نتایج آماری در سطح خطای ۵% نشان داد که مقادیر میانگین غلظت فعالیت این مواد پرتوزا کمتر از مقادیر میانگین غلظت فعالیت تعریف شده در جهان و ایران می باشند. نتایج حاصل از محاسبات مربوط به عوامل پرتو شناختی هیچ خطر پرتوزایی را برای منطقه مورد نظر پیش بینی نمی کند.

کلیدواژه ها

رودخانه دز, خوزستان, بیناب سنجی گاما, مواد پرتوزای طبیعی, فعالیت ویژه, خاک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.