پیش بینی بلندمدت تقاضای برق ایران (رویکرد مبتنی بر سناریوسازی با استفاده از رهیافت ترکیبی ARDL و ARIMA)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران، دوره: 11، شماره: 44
  • کد COI اختصاصی: JR_IEER-11-44_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 69
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین حافظی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته اقتصاد انرژی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

محبوبه دلفان

استادیار گروه اقتصاد، دانشگاه لرستان، لرستان، ایران

چکیده

بخش برق علاوه بر اینکه یکی از مهم ترین صنایع کشور محسوب می شود، از تاثیرگذارترین ارکان رشد و توسعه اقتصادی نیز به شمار می رود. بنابراین پیش بینی تقاضای برق با توجه به نقش های مختلفی که در اقتصاد یک کشور ایفا می کند از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این راستا در مطالعه حاضر به پیش بینی تقاضای برق کشور با استفاده از رویکرد ترکیبی ARDL و ARIMA پرداخته شده است. این مطالعه در تلاش است با تاکید بر اثر دما و نرخ های متفاوت رشد اقتصادی طی ۴ سناریوی مختلف کل تقاضای برق ایران در یک بازه زمانی ۳۰ ساله (۲۰۵۰ تا ۲۰۲۱) را پیش بینی نماید. سناریوسازی مبتنی برافزایش میانگین دمای کشور و نرخ های متفاوت رشد اقتصادی است. سناریو اول و دوم مبتنی برافزایش میانگین دمای کشور به میزان ۰۰۲۶/۰ درصد سالیانه و نرخ های رشد اقتصادی ۲ و ۸ درصدی است. همچنین سناریو سوم و چهارم مبتنی برافزایش میانگین دمای کشور به میزان ۰۰۴۵/۰ درصد سالیانه و نرخ های رشد اقتصادی ۲ و ۸ درصدی است. نتایج حاصل از مطالعه ضمن تائید تاثیر معنادار دما و رشد اقتصادی بر مصرف برق نشان می دهد که به دنبال افزایش دما و رشد تولید ناخالص داخلی، تقاضای برق به طور چشمگیری افزایش خواهد یافت. همچنین سایر نتایج حاکی از بی کشش بودن تقاضای برق نسبت به تغییرات قیمتی است. لذا سیاست های محدودیت تقاضای برق بایستی مبتنی بر کنترل دما و انتشار گازهای گلخانه ای از طریق افزاش سهم تکنولوژی های تجدید پذیر در سبد عرضه برق کشور و سیاست های مبتنی برافزایش بهره وری انرژی باشد.

کلیدواژه ها

پیش بینی تقاضای برق, اثر تغییرات اقلیمی بر تقاضای برق, مدل ARDL, مدل ARIMA

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.