فرایند چکشکاری -تابکاری متناوب در ساخت گ لمیخهای کوچک برنزی باستانی متعلق به لرستان
- سال انتشار: 1391
- محل انتشار: اولین همایش بین المللی و ششمین همایش مشترک انجمن مهندسی متالورژی ایران
- کد COI اختصاصی: IMES06_589
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1032
نویسندگان
دانشجوی دکتری مرمت اشیاء تاریخی و فرهنگی، دانشکده مرمت، دانشگاه هنر
دانشجوی دکتری مرمت اشیاء تاریخی و فرهنگی، دانشکده مرمت، دانشگاه هنر
کارشناس ارشد باستان شناسی، اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگر
چکیده
اشیاء برنزی باستانی به دست آمده از منطقه لرستان، نمونههای جالب توجهی از فعالیتهای متالورژیکی کهن در ایران وشرق نزدیک است. مطالعات در مورد فرایندهای ساخت اشیاء برنزی لرستان از نظر نوع آلیاژهای به کار رفته و نحوهشکلدهی تا حدی انجام شده است. با این وجود، به برخی از جنبههای تکنولوژیکی این اشیاء مانند تکنیک ساخت گ لمیخ های مورد استفاده در ظروف برنزی لول هدار توجه نشده است. به منظور مطالعه این موضوع، دو نمونه گ لمیخ به کار رفته در ظروف برنزی محوطه باستانی سنگتراشان لرستان، متعلق به هزاره اول ق.م، با استفاده از روش های SEM-EDS میکروسکوپ متالوگرافی مورد مطالعه قرار گرفتند.آنالیز بدنه بیانگر ساخت گ لمیخها با آلیاژ دوتاییCu-Sn بود. ) مقدار قلع در این میخها حدود 4 و 6 درصد شناسایی شد که در گروه برنزهای ک مقلع، دارای ساختار تک فازی قرار م یگیرند. عناصر دیگر شاملP و Zn ،S ،Fe ،Pb ،As به مقدار جزئی در ترکیب آلیاژی گل میخها شناسایی شد. علاوه بر این، مطالعات متالوگرافیکی نشان داد که کلاهک انتهای میخها و قسمت میلهای به صورت یکپارچه ساخته شده است. همچنین، ریزساختار فلزی شامل دانههای بازتبلور یافته دارای دوقلویی و خطوط لغزش زیاد بود که نشان دهنده استفاده ازیک فرایند چکشکاری-تابکاری متناوب در ساخت این میخها است. از سوی دیگر، آخالهای سولفیدیCu-S کشیده در ماتریسα راستای تغییر شکل در اثر عملیات مکانیکی را نشان میداد.کلیدواژه ها
متالورژی باستانی، برنزهای لرستان، گل میخ، عملیات حرارتی، تابکاری، چکشکاریمقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.