طراحی پرونده ی مصدومان حوادث غیر مترقبه، گامی به سوی مدیریت بحران

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: مجله مدیریت اطلاعات سلامت، دوره: 7، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_HIM-7-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 23
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم جهانبخش

مربی، آموزش مدارک پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و دانشجوی دکتری، مدیریت اطلاعات بهداشتی درمانی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران

ناهید توکلی

مربی، آموزش مدارک پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

عباس حداد پور

پزشک عمومی، مرکز فوریتها و مدیریت حوادث غیر مترقبه ی استان اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

مقدمه: سیستم های بهداشتی در مدیریت حوادث غیر مترقبه با چالش های منحصر به فردی روبرو است که از جمله ی آن ها تریاژ و درمان تعداد وسیعی از مصدومان و نیز مدیریت اطلاعات آنان می باشد. تضمین مستندسازی مصدومان به شیوه ای صائب به عنوان مقدمه ی مدیریت اطلاعات و تریاژ و درمان کارآمد آنان مستلزم پرونده ی پزشکی مناسب و قابل استفاده در حوادث غیر مترقبه است. زیرا پرونده ی پزشکی که در حالات عادی برای بیماران مورد استفاده واقع می شود، در موارد اضطراری و وقوع حوادث موثر نبست و کاربردی پیچیده خواهد داشت. بنابراین هدف از انجام پژوهش حاضر طراحی پرونده ی پزشکی مصدومان حوادث غیر مترقبه است که به وسیله ی آن بتوان در هنگام وقوع حوادث به سهولت و سرعت به مستندسازی اطلاعات و تریاژ مصدومان پرداختروش بررسی: مطالعه ی حاضر توصیفی و از نوع کاربردی است. محیط انجام پژوهش کتابخانه ها ، مقالات تایید شده در بانک های اطلاعاتی و منابع اینترنتی بود. طی بررسی سازمان های مسوول رسیدگی به مصدومان حوادث غیر مترقبه در اصفهان محرز شد که در حال حاضر پرونده ی پزشکی برای مستندسازی وضعیت مصدومان وجود ندارد. بنابراین ابتدا مراکز مختلفی که در دنیا مسوول گردآوری و سازماندهی اطلاعات مصدومان حوادث غیر مترقبه اند مشخص شدند و ضمن مطالعه ی تجربیات آن ها، داده های مورد نیاز پروند ه ی پزشکی در حوادث غیر مترقبه از متون علمی چاپی و الکترونیکی جمع آوری گردید؛ سپس پارامترهای ضروری پرونده ی پزشکی در حوادث غیر مترقبه با بهره گیری از ۲ الگوی آمریکایی و اروپایی استخراج شدیافته ها: با توجه به شرایط و استانداردهای کشوری، الگوی مناسبی برای پرونده ی مصدومان حوادث غیر مترقبه در دو محور ویژگی های فیزیکی و عناصر اطلاعاتی با همکاری مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی استان اصفهان طراحی و ارایه گردیدنتیجه گیری: از آن جا که در عملیات امداد حوادث غیر مترقبه پرونده ی پزشکی باید ساده، گویا و قابل استفاده باشد، پرونده ی پزشکی که در حالت عادی برای بیماران در بیمارستان ها استفاده می شود برای مصدومان حوادث غیر مترقبه کارآیی ندارد. در الگوی پیشنهادی، پرونده ی طراحی شده فرمی ساده و گویا است که در زمان بروز حادثه امکان مستندسازی اطلاعات مصدومان را فراهم می سازد و مرجعی سریع برای دسترسی به مهم ترین اطلاعات فوریتی بالینی، اجرایی و آماری حوادث غیر مترقبه خواهد بودواژه های کلیدی: بلایا؛ تریاژ؛ مدارک پزشکی؛ مدیریت ایمنی از حوادث؛ مدیریت اطلاعات.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.